Бивш шеф в РУО - Русе поема министерството на икономиката

3
Даниела Везиева е един от тримата нови министри във второто служебно правителство, което ще назначи президентът Румен Радев
Даниела Везиева е един от тримата нови министри във второто служебно правителство, което ще назначи президентът Румен Радев Снимка: БГНЕС

Даниела Везиева е един от тримата нови министри във второто служебно правителство, което ще назначи президентът Румен Радев

Само трима нови министри ще има в новото служебно правителство, което ще назначи президентът Румен Радев, а Стефан Янев остава премиер, научихме от „Лекс“. Очаквано ще има нови министри на финансите и на икономиката, след като досегашните Асен Василев и Кирил Петков ще се заемат с политически проект, но ще бъде сменен и този на транспорта.

Министерството на финансите ще поеме Валери Белчев. Той беше шеф на т. нар. фонда на фондовете във второто правителство на Бойко Борисов. Той е магистър по публична администрация от университета Харвард, магистър по финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас и магистър по международни икономически отношения от УНСС. Работил във финансови институции като „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale).

Министър на икономиката ще е Даниела Везиева. Тя е била зам.-министър на икономиката във второто правителство на Борисов, като представител на Реформаторския блок. Везиева е завършила финанси и кредит в Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов, с допълнителна квалификация „Контрол в публичния сектор“. Преди да стане зам.-министър на икономиката е била началник отдел „Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване“ в Регионалния инспекторат по образование в Русе.

Христо Алексиев ще е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той беше номиниран за този пост в първия неуспял проектосъстав на кабинет на ИТН. Алексиев беше министър на транспорта в служебното правителство от 2017 г. Той е магистър по икономика и бакалавър по политология, има квалификации от Импириъл колидж и Оксфордския университет.

Останалите министри, включително проф. Янаки Стоилов, запазват постовете си и в новото служебно правителство. Заради упоритото говорене, че Стоилов ще бъде назначен за конституционен съдия от президента тази есен, се коментираше, че той няма да е министър на правосъдието и в бъдещия служебен кабинет. Той обаче запазва поста си.

Влизането на Стоилов в кабинета не означава, че той няма да бъде назначен в Конституционния съд. Крайният срок държавният глава да обяви кой ще изпрати в КС е 15 ноември.

Поста си не само на министър на вътрешните работи, но като вицепремиер по обществен ред и сигурност, запазва Бойко Рашков. Остава и другият заместник министър-председател – министърът на труда Гълъб Донев.Атанас Пеканов пак ще е вицепремиер по еврофондовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари