BIRD: Превратът приключи - Гешев си замина, но Сарафов остана

0
Оскари не последваха, само невесел смях и още по-невесели изводи
Оскари не последваха, само невесел смях и още по-невесели изводи Снимка: bTV

Оскари не последваха, само невесел смях и още по-невесели изводи

Гръмкото прокурорско дело за “Преврата срещу Гешев” се спихна и сгромоляса, както много други подобни напоследък, пише BIRD. С постановление от 26.02.2024, прокурорите Марина Ненкова (запомнете това име) и Пламен Иванов прекратяват досъдебно производство по пр. пр. 8942/2023 на Софийска градска прокуратура (СГП) поради липса на доказателства за престъпление от общ характер.

За така наречения “преврат” срещу Гешев и други висши магистрати и полицаи беше дадена специална пресконференция на прокуратурата в присъствието на главния прокурор Иван Гешев, зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, говорителя на прокуратурата Сийка Милева и шефа на ГДНП Наско Илков. В подкрепа на тезата, че има такъв заговор за “преврат” бяха показани листове с напечатан текст без подпис и пуснати записи с неясен произход. Публиката чу и видя имената на Цветан Василев, братя Бобокови, Красимир Каменов – Къро, румънецът Овидиу Семенеску, Кокорчо и Митко С. – журналиста от BIRD Димитър Стоянов.

Още тогава редакцията ни разчете този странен спектакъл като ответна реакция на наша публикация за предполагаемото убийство на криптокралицата Ружа Игнатова по поръчка на Христофор Аманатидис – Таки, над когото бил опънат чадър от шефа на “Убийства” в ГДНП Михаил Наумов. Публикуваната информация идва от агентурна справка намерена в касата на бившия полицай Любомир Иванов, която е приложена като ВДС по делото за неговото убийство. По време на пресконференцията Къро, който към онзи момент е в тежък конфликт с Таки, беше посочен като финансов донор за отстраняването на Михаил Наумов. Впоследствие Къро беше обвинен за убийството на Иванов, а три месеца по-късно екзекутиран в Южна Африка заедно със съпругата му и още две лица.

До момента никой от двамата все-още овластени участници в пресконференцията – Сарафов и Илков, не е обяснил защо за пореден път МВР и прокуратурата подведоха българските граждани. Делото е образувано срещу предполагаема организирана престъпна група, която е търгувала с влияние, за да вкара Гешев в списъка „Магнитски“. То е водено по отделени материали от досъдебно производство 432/2022г. по описа на CO СГП (прокурорска преписка 14124/2022 г. по описа на СГП).

От мега делото към днешна дата остават активни две наказателни производства срещу Дилиян Георгиев и Тони Иванов – за наркоразпространение. Въпреки всичките индикации, че „доказателствата“ открити на адресите на двамата подсъдими са подхвърлени, държавното обвинение продължава да поддържа тези порочни обвинения. Софийският градски съд има всички основания да прекрати делата срещу Георгиев и Иванов и да ги върне за доразследване на прокуратурата.

Постановка и престъпления срещу правосъдието

По тези казуси вероятно трябва да се разследват и данни за престъпления срещу правосъдието. За такива разказва пред Софийската районна прокуратура Любена Павлова – бившата съпруга на Пепи Еврото, която дава показания срещу него. Тя твърди, че обвинението за ОПГ-то и тези по нарко делата са резултат от „постановка“ реализирана от бившия й мъж и настоящия и.д. главен прокурор Борислав Сарафов.

Борислав Сарафов идваше редовно, общо взето беше основния партньор на Петров в съдебната система. Каквото трябваше да се свърши го вършеше той, поемаше задачата и я изпълняваше. (…) Заедно Сарафов и Петров скалъпиха, цялата история с Красимир Каменов -Къро, Тони Иванов и Дилян Георгиев. Става въпрос за образувано дело срещу тях, по което тече разследване. Набедени са тези хора, по това дело, защото Петров мислеше, че Тони Иванов ми е бил интимен приятел, а Дилян Георгиев му беше цел от доста време, и затова бе вкаран по делото, подхвърлена му бе дрога и списъци за отстраняване. Иванов не познава Каменов, няма от къде. Това са подхвърлени неща.“

Прокуратурата намери мъжество да прекрати обвинението за ОПГ, което било организирало преврат срещу Гешев. Вероятно защото „превратът“ се случи и без участието на външни за съдебната система лица, Гешев беше отстранен при крайно съмнителни обстоятелства от ВСС. От постановлението за прекратяване научаваме, че досъдебното производство 138/2023 г. по описа на CO СГП (пр.пр. 8942/2023 г.) е било водено във връзка с евентуално даден подкуп, с цел да бъде санкциониран Гешев по силата на чуждо законодателство. Казано с други думи, държавно обвинение би следвало да е „разследвало“ дали някой служител на US Treasury Department или пък член на Конгреса не е приел подкуп от представителите на твърдяното ОПГ, за да вкарат Гешев в санкционния списък на закона „Магнитски“. И всичко това не е някаква безвкусна шега.

Ако няколко души се познават те са ОПГ

След като наблюдаващите прокурори се запознават с материалите по делото, достигат до извода, че Цветан Василев, Красимир Каменов, Дилиян Георгиев, Овидиу Семенску, Пламен Бобоков, Атанас Бобоков, Димитър Cтoянoв и Тони Иванов са се познавали. Очевидно прокуратурата предполага, че това са членовете на ОПГ-то, които са в престъпен сговор, защото са се познавали. Няма как да се познават, а да не са в престъпен сговор.

Твърдението, че членовете на групата са се познавали към момента на образуването на досъдебното производство не просто е оборима презумпция, това е откровена лъжа. Сам по себе си твърденият факт на познанство, достоверен или не, нито е укорим, нито е наказуем. Но за прокуратурата това стига да определи потенциалните познати за ОПГ. Прокуратурата не предоставя доказателства за твърдения престъпен сговор. За сметка на това сочи, че почти всички потенциални членове на тази твърдяна организирана престъпна група са обвиняеми или осъдени. Явно това ги прави виновни по презумпция до доказване на противното.

Списъкът, случайно или не, започва с Цветан Василев, който е подсъдим за фалита на Корпоративна търговска банка, както и като ръководител на ОПГ, но друго, не това за преврата. Делото за фалита на КТБ далеч не върви добре за прокуратурата. След влизането му в съдебна фаза стана ясно, че лицензът на банката е отнет в нарушение на закона, а в последните дни се появиха доказателства, че прокуратурата е манипулирала експертизите по делото. С невъоръжено око е видно, че делото е фарс, но прокуратурата настоява за някаква вина на Василев, която обосновава участието му в „новото“ ОПГ.

После прокуратурата сочи покойния Красимир Каменов – Къро и напомня, че приживе той е обвиняем, като поръчител на убийството на Любомир Иванов – Любо полицая. В свидетелските си показания по делото срещу Петьо Петров – Пепи Еврото бившия съдия и настоящ адвокат Велимир Атанасов твърди, че Еврото е получил 500 000 (не се уточнява лева или евро), за да бъде обвинен покойния Каменов за Любо Полицая. Както вече споменахме по-горе Любена Павлова също твърди пред СРП, че това обвинение е скалъпено.

Прокуратурата сочи също братята Бобокови, които са определени като олигарси в постановлението, макар че това не е правна квалификация. Държавното обвинение последователно, но пък за сметка на това крайно неуспешно се опитва да вкара делото срещу тях в съдебна фаза.

Да спрем да помислим за момент над това определение. В официален документ, финален магистратски акт, български прокурор си позволява да лепи епитети на хора, които не са осъдени дори на първа инстанция. Нещо повече, обвинителния акт срещу тях бе върнат през 2022 като калпав и негоден – и оттогава прокуратурата не се осмелява да го внесе повторно в съда. Такова етикетиране отива повече на жълто–кафявите медии (които все така нямат нищо общо с Пеевски) – но далеч не отива на изказа на магистрат! Да не говорим, че това дава основание да бъде ангажирана деликтната отговорност на прокуратурата не само по ЗОДОВ, но вероятно и по ЗЗД. Иначе казано – дава повод на Бобокови да съдят прокуратурата за непремерените и твърдения и клевети. Отново за наша сметка, разбира се. След като вече веднъж Пламен Бобоков ги осъди по друг повод – досъдебното за търговия за влияние, което Гешев ползва като претекст за да прати своите брадати щурмоваци в Президентството през лятото на 2020… което пък отприщи масовите протести срещу Гешев, Борисов и Пеевски.

В този „отбран“ състав от членове на ОПГ-то попада и Овидиу Траян Семенеску – румънец с френско гражданство, който стана неудобен за Делян Пеевски след един доклад, който потвърди информацията на турското разузнаване (МИТ), че санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ политик е плащал на терористични организации, за да улесни разпространението на контрабандни цигари от Булгартабак в близкия и средния изток. В доклада присъства и името на Ахмед Доган.

Поръчител на този доклад е голяма френска компания със сериозно държавно участие. След като българските власти научават за този доклад, Овидиу Семенеску, бившия румънски антимафиот Дорин Йордаке и Дилиян Георгиев бяха обвинени, че са изнудвали Делян Пеевски и Ахмед Доган. За да е още по-забавно, Пеевски и Доган твърдят, че не знаят да са били изнудвани. Вкарването на Дилиян и Семенеску в ОПГ-то за “преврат” носи отчетлив почерк – този на корпулентния началник на Еврото, който седи на първия ред в парламента.

Този безподобен и обиден за правото пасквил – по пр. пр. 1023/2019 на спец-каскетурата, наблюдавана от небезизвестния прок. Ангел Кънев, така и никога не влезе в съда, за разлика от заговора (неуспешен) да бъде убит Пеевски, разработен и измислен в магазин за авточасти в Младост. Последният влезе в съда и там се спихна до нулата – като съдът изрично посочи: “обвинението е изградено в рамките на предположенията и в своеобразен публицистичен стил, без каквато и да е конкретика и обоснованост.”

В ОПГ-то на превратаджиите се появява и Тони Иванов, който явно е „виновен“, защото прави възможно Любена Павлова да даде показания пред американските власти, заедно с Красимир Каменов – Къро, за корупционните механизми в съдебната власт у нас.

За разкош в ОПГ-то присъства и Димитър Стоянов – журналист от bird.bg. За другите потенциални членове прокуратурата напомня техните обвинения, а за Стоянов, че е журналист. Явно в това се изразява неговата вина – че информира обществото за корупцията и престъпленията на овластените.

Еврото-Ами-Таки

Вероятно най-голямата „вина“ на екипа на bird.bg е, че публикува доклада от „Вътрешна сигурност“ на МВР, свидетелстващ, че Ружа Игнатова е убита по поръчка на Таки, докато високопоставени служители в МВР разпъват „чадър“ над последния.

В хода на друго нашумяло разследване – това срещу Петьо Еврото, прокурорите от СРП обстойно изследват отношенията му с Размиг Чакърян – Ами – един от бившите съдружници на Каменов, който днес е сочен за „лейтенант“ на Христофорос Аманатидис – Таки. Ами е основен свидетел по прекратеното производство за преврата. Преди убийството си Каменов беше в открит конфликт с Чакърян и Аманатидис. Няколко източници в прокуратурата твърдят пред bird.bg, че ангажиментът Каменов да бъде обвинен е бил поет директно пред Таки. Документално потвърждение за това обаче не ни е предоставено.

Наблюдаващите прокурори Марина Ненкова и Пламен Иванов отбелязват, че сред веществените доказателства по делото има звукови файлове, които представляват телефонни разговори между посочените лица, кореспонденции по мобилни приложения и смс-и. Държавното обвинение разполагало и със записи от камери и показанията на свидетели от които се установява, че Цветан Василев, Красимир Каменов, Дилиян Георгиев, Овидиу Семенску, братя Бобокови, Димитьр Cтoянoв и Тони Иванов, провеждали срещи и разговори, на които са обсъждали отстраняването на главния прокурор Гешев, магистрати и полицейски служители.

Прокуратурата разследва също дали Цветан Василев и съпругата му са си наели лобисти. Странно е, че държавното обвинение пилее нашите пари, за да изясни дали Василев е предприемал напълно законни действия, каквото е наемането на лобист. Никой обаче не изследва сделките с лобисти на Пеевски и присъдружните нему.

Ако няма доказателства, ще си донесем

Когато прокуратурата коментира записите на разговори, намерени на адреса на Делиян Георгиев изплува името на Филип Стоянов – бивш директор на “Ауто мобайл”. С голяма доза вероятност той е записвал разговорите си с Къро, който тогава е мажоритарен собственик на компанията, която Стоянов управлява. Това обяснява как на флашките „открити“ на адреса на Делиян Георгиев има записи от разговори, на които той не е присъствал. Единственото логично обяснение е, че тези флашки са били подхвърлени с другите „доказателства“ на адресите на Георгиев и Иванов. Или както казва Еврото – Ако няма доказателства, ще си донесем.

Именно към Стоянов другият дежурен прокурорско–кошаревски свидетел, Ивайло Серафимов, се обръща с умилителното “Добре дошъл на борда, свиньо проста”.

От МВР още не са опровергали твърдението, че Филип Стоянов е бил агент на служители от дирекция „Вътрешна сигурност“. Наши източници твърдят, че още в началото на 2020 г. Филип Стоянов е бил представен на тогавашния началник на ДВС Стефчо Банков от Цончо Ненов. Последният е сред „дежурните“ свидетели на началника на „тежките престъпления“ в ГДНП Михаил Наумов. Освен свидетел по делото „Килърите“, Ненов е сочен и за много близък до подземния бос Христофорос Аманатидис – Таки. Екипът ни допуска, че е възможно Цончо Ненов да е анонимния свидетел по делото за „преврата срещу Гешев“, но това не е единствената хипотеза.

На 7 март 2023 е задържан Дилиян Георгиев и е обявен за издирване Тони Иванов. На 16 март прокуратурата обяви „разкрит“ опит за преврат срещу Гешев. В този промеждутък разследващите разпитва няколко свидетели и им пуска записите, които по-късно разпространява на въпросната пресконференция, за да разпознаят гласовете на участниците в тях. От прокуратурата знаят чии са гласовете и умишлено ги разпространяват, макар да е видно, че в тях няма данни за престъпление. Имената на явните свидетели казват достатъчно за обективността на проведеното „разследване“.

Свидетелят Размиг Чакърян – Ами, беше обвиняван от Каменов, че му е откраднал над 15 милиона евро. В показанията си Чакърян твърди, че през 2019 г. Каменов опитал да го ограби, знаел от „сигурни източници“, че Къро искал да го убие. Ами твърди още, че покойният Любо Иванов е работел за Каменов, макар че има достатъчно данни, за да се предполага, че той е работел и за Таки в някакъв период от време. Ами твърди, че Каменов ползвал Любо Иванов и Стоян Станков – пенсионер от ДАНС, за да корумпират служители на МВР. Естествено бизнесменът не може да потвърди твърденията си.

След това Чакърян обявява, че „Кубинската афера“ на Михаил Наумов е измислица на Иванов и Станков по поръчка на Каменов, а bird.bg e разпространил тази „измислица“ само защото Димитър Стоянов е „поръчков журналист“. За да е още по-убедителен, Чакърян твърди, че лично е давал пари на Стоянов. Странно защо, при условие, че са имали толкова „гладки отношения“ Чакърян опита да осъди журналиста от bird.bg, както и главния редактор на изданието. Бизнесменът се провали на първа инстанция и с двата си иска срещу Стоянов. Показанията на Чакърян са явно лъжесвидетелство и той естествено не може да докаже изложените в тях твърдения, просто защото събитията, които описва никога не са се случвали.

Иначе, волно или не, Чакърян свидетелства, че освен с него, Каменов има конфликт с друг бизнесмен – Христофорос Аманатидис. От къде Ами знае за конфликта между Къро и Таки не става ясно от показанията му.

За капак пред разследващите Чакърян обявява, че гръцкият ресторант „Келари“, където беше издирван Пепи Еврото и нощния клуб C’est la vie са негови. Повод за това „разкритие“ става разговор между Стоянов и Каменов, който не беше публикуван от прокуратурата.

Показания дава и Ивайло Серафимов – отново дежурен свидетел на Михаил Наумов. Серафимов не крие неприязънта си към Размиг Чакърян, когото нарича с обидни епитети по време на разговорите си с Къро, като и афекта си към Филип Стоянов, когото редовно се заканва да бие. Серафимов потвърждава тезата на Чакърян, че е имало подготвян атентат срещу него. Твърди, че той е бил част от организацията, заедно с Филип Стоянов, но явно се разкаял и решил да уведоми службите.

Филип Стоянов обаче не казва да е подготвял убийството на Чакърян. Според Серафимов, Любомир Иванов и Стоян Станков събирали компромати срещу служителите в отдел „Престъпления срещу личността“, защото последните работели по делата срещу Веселин Денков и Васил Божков – Черепа. Пак според Серафимов хората на Каменов били следили Иван Гешев по заповед на Васил Божков. Серафимов повтаря целия си репертоар, но сочи за съпричастен към преврата срещу Гешев и Веселин Денков.

Показания срещу бившия си съпруг Къро дава и Светлана Каменова. Тя повтаря тезите на Чакърян. За двамата (Светла и Ами) Ивайло Серафимов твърди по-рано, че са интимна двойка. И в показанията на няколко от свидетелите се появяват Боян Табаков и Тодор Тодоров – Рижия. За последния те твърдят, че е персоналния наемен убиец на Каменов.

Доказателства за твърденията отново липсват, но това не пречи на Каменова, Чакърян и компания да вменяват извършени престъпления на няколко човека. От друга страна свидетелят Филип Стоянов заявява в показанията си по делото, че Размиг Чакърян стои зад лабораторията на Капитан Андреево и зад „златния гьол“. Заради тези бизнеси бил възникнал конфликта между него и Каменов.

Стоянов твърди, че Тодор Тодоров – Рижия ще убие подсъдимите за убийството на Любо Полицая, за да скъса връзката с Къро. Според Филип Стоянов Светлана Каменова му доверила, че убиецът на изчезналите братя „Византийци“ – Ради и Николай Бикови бил именно Рижия, който извършил убийството в съучастие с Боби Белята. Екипът ни няма информация МВР или прокуратурата да са предприели някакви действия по отношение на Тодор Тодоров – Рижия.

Показания срещу Каменов дава и Цветан Танев – бивш шофьор на Каменов, който по-късно е бодигард и шофьор на Боби Белята и е с него в нощта на убийството му. Вместо да опита да защити Борис Борисов, Танев побягва и дори си изпуска пистолета в гьола на Казичене.

Любен Петров Василев е най-уклончив в показанията си. Той в голяма степен потвърждава думите на останалите, но не съвсем, просто защото не е разбрал или не е видял нещо. Към днешна дата повечето от свидетелите работят за или пък с Размиг Чакърян и Светла Каменова и в голяма степен са зависими от тях.

Въпреки целия порой от всевъзможни обвинения, прокуратурата достига до извода, че няма данни за извършено престъпления. Нещо повече, прокуратурата достига до извода, че няма данни никой от членовете на ОПГ-то да познава лица, които са способни да вкарат когото и да било в „Магнитски“. Респективно няма данни и такива лица да са били подкупвани.

От днешна гледна точка това досъдебно производство изглежда като начална фаза на процес, в който Иван Гешев ще бъде провокиран да направи грешни ходове, защото вече е станал неудобен. С оглед посочването на Пепи – Еврото като „деен баща“ на постановката е много вероятно той да е обслужвал нуждата на Пеевски да се отърве от Иван Гешев. Разбира се това са само догадки, но те са в пъти по-обосновани от догадките на прокуратурата по досъдебното производство за преврат срещу Гешев.

Прокурор от сой

Районният прокурор Марина Ненкова, от 2020 г. командирована в СГП, наблюдаваща делото за преврата, е силно неслучаен магистрат. Само преди 3 месеца тя смачка може би най-опасното за Борисов дело – а именно, досъдебното за изнудването на Васил Божков от Борисов, Горанов и “Пи Ар Севи“ (Севдалина Арнаудова) в общ размер на около 67 милиона лева (т.нар. Черепгейт). Тогава Божков не обжалва с идеята, че произнасянето на съд по казуса би препятствало евентуалното възобновяване на разследването. Играта на нерви и надлъгването с прокуратурата обаче за момента е в полза на прокуратурата.

В крайна сметка по делото за преврата прок. Ненкова дълбокомъдрено заключава, че не всеки може да търгува с влияние – а само тези хора, които имат възможността и способността да осъществяват подобна търговия. В този смисъл бе изначално очевидно, че например нашият репортер и колега Димитър Стоянов няма тази способност. Въпреки това, обаче, той бе напоително “накиснат” в заговора в нарочна и специална пресконференция, на която не само беше прожектирано неговото име, но и бяха представени напечатени (неясно от кого) листчета с клевети по адрес на “Митко С.” и “Атанас от BIRD.”

За финал - ново дело срещу Прокуратурата

От тази пресконференция измина повече от година и основният дисководещ и главен актьор Гешев междувременно изхвърча от системата. Както преди време с Цацаров имахме “Ти си го избра”, сега пък с Гешев станахме свидетели на “Ти си го махнá”. От двете му страни обаче чинно седяха и участваха в накисването в ключови поддържащи роли Сийка Милева (още в системата) и настоящият и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Оскари не последваха, само невесел смях и още по-невесели изводи. С оглед на което – както и най-вече с оглед основополагащата скорошна практика на Върховния касационен съд – колегите Стоянов и Чобанов възнамеряват в близко бъдеще да заведат дело срещу и.ф. Сарафов в лично качество. Няма да товарим бюджета на прокуратурата с още разноски, но ще натоварим и.ф. лично. С оглед на честите му и добре документирани посещения в “Осемте джуджета” считаме, че това няма да представлява особен финансов проблем за него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    \''\'\'\
    Този пасквил "бърд" е финансиран чрез цру на агресора сащ от фондация "америка срещу България", а финансират по същия начин и агент ристю?! "Реформите" на агент ристЮ са превземане на прокуратурата от него, за да му е подчинен, а атанас атанасоф стана публично известен, че иска да овладее военното разузнаване. Ето това са "рефрмите" на атлантиците и българофоби от пепе-дебе.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари