BioNTech обмисля временно да се откаже от патента си за ваксината

0
Страните на ЕС не стигнаха до обща позиция за пантентите за ваксините
Страните на ЕС не стигнаха до обща позиция за пантентите за ваксините

Страните на ЕС не стигнаха до обща позиция за пантентите за ваксините

BioNTech възнамерява временно да се откаже от патентна защита във връзка с Сovid ваксината, разработена от нея заедно с американския Pfizer. Това съобщи „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ с позоваване на представител на компанията, съобщи БНР.

Според изданието BioNTech няма да предприеме никакви правни стъпки срещу евентуални "имитатори" до края на пандемията от коронавируса.

Днес лидерите на държавите от ЕС не успяха да постигнат единна позиция относно премахването на правата на интелектуална собственост върху ваксините. Това заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция в Порто след неформална среща на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз и срещата на върха ЕС-Индия.

"Имахме дебат относно интелектуалната собственост върху ваксините. Имаше различни мнения, но това, което е ясно, е, че силно подкрепяме всякакви усилия за производство и доставка на ваксини. Въпреки това, не смятаме, че в близко бъдеще това (премахването на интелектуалните права на собственост) може да бъде магическо решение на проблема“, каза той.

Ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изрази на свой ред мнението, че това е дългосрочна тема и няма нужда да се бърза с вземането на решение.

"Мисля, че е важно да сме отворени за обсъждане на тази тема. Но трябва да разберем, че това е дългосрочна тема, така че не трябва да вземаме спешно решение в момента", каза тя.

По-рано Фон дер Лайен заяви, че Европейската комисия вече участва активно в доставката на лекарства за държавите партньори. Според ЕК от декември миналата година 27 държави от ЕС са получили около 200 милиона дози и са изнесли почти същото количество ваксини, произведено в общността. ЕК не уточни къде и колко лекарства са доставени. Статистически САЩ са основният вносител на ваксини от ЕС.

На територията на Европейския съюз само компании от Германия и Швеция притежават патенти за такива лекарства, но редица други държави разполагат с индустриални производствени мощности, които могат бързо да бъдат използвани в случай на премахване на правата на интелектуална собственост, което ще им позволи да получат значително по-високи печалби, отколкото при производството на ваксини за договори с притежатели на патенти. В Германия патентът за лекарство срещу коронавирус е собственост на BioNTech, консорциум с американския Pfizer, в Швеция – на AstraZeneca, която работи съвместно с Великобритания.

Германия се противопоставя на премахването на патентите за ваксини, вярвайки, че това заплашва да подкопае системата на търговски изследвания в ЕС

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари