Бил Клинтън: Радвам се да се завърна отново в България!

0
42-ият президент на САЩ се срещна със студенти в НДК
42-ият президент на САЩ се срещна със студенти в НДК Видео: NOVA

42-ият президент на САЩ се срещна със студенти в НДК

"Радвам се да се завърна отново в България." Това каза 42-ият президент на САЩ Бил Клинтън на публична лекция пред студенти на тема "Корпоративно социално влияние върху бъдещите поколения" в зала 6 на Националния дворец на културата (НДК).

Той отбеляза, че е бил в страната ни освен през 1999 г., през 2005 г., когато е бил поканен да участва в конференция. "Спомням си посещението си през 1999 г., имаше страхотен митинг пред храм-паметник „Александър Невски“. Имаше 30-40 хиляди души и беше невероятно", посочи Клинтън, цитиран от БТА.

"Тук има проблеми. Но, когато погледна назад, когато аз станах президент, имаше назряващ конфликт в Босна, където повече от 200 000 души бяха убити, имаше повече от два милиона бежанци. Тогава имаше и друг проблем – в Косово", коментира той. По думите му, в целия балкански регион е имало назряващо напрежение.

Клинтън отбеляза, че по това време е имало и проблем и в Северна Ирландия, който продължавал от 1969 г. Той посочи, че се е върнал от Белфаст преди седмица, когато е бил там за честването на 25-ата годишнина от тяхното споразумение за мир. Само 35% от мирните споразумения просъществуват повече от 10 години, отбеляза той.

Според него минаваме през период и във всеки момент на човешката история има линии, които ни разделят. Нещата се случват, защото животът не е перфектен, изтъкна той.

Има период на интензивна икономическа, социална и културна промяна на фона на глобална икономика, която е довела до бедност повече хора от преди, но същевременно е насърчила по-строги икономии, посочи Клинтън. По думите му и Брекзит е имал глобален ефект.

Като причини за случващото се Клинтън посочи икономическата криза от 2008 г., която по думите му е засегнала целия свят и е била изключително тежка. Отне ни дълго, за да се възстановим, повече от нормална рецесия, отбеляза той.

Второ, смятам, че наистина има огромна разлика в икономическите възможности и достъпа до образование, здравеопазване, каза Клинтън. Според него това е ядосало много хора и поставило въпроса пред тях дали децата им ще имат по-добро бъдеще.

Клинтън отбеляза още, че информационните ни системи са изправени пред революцията на социалните мрежи. Когато започнах да се занимавам с политика, всеки град си имаше собствен вестник и радиостанция, а сега те са на изчезване, изтъкна той.

По думите му има проблем и с достоверността на информацията.

В края на лекцията Клинтън посъветва студентите да не се страхуват да седнат на масата за преговорите и да се занимават с политика. По думите му на никой не му е писано да бъде „успешен“, но той има средствата, инструментите и възможностите, за да го постигне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Чшшшшшш,
    Айде вече американските говнари да си стоят в америката!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари