Бие ли Сливо поле по производителност на труда Русе?

0
Най-голям работодател в Сливо поле е „Астра Биоплант“, която е и сред първенците по оборот в страната с продажби за около 2 млрд. лева годишно
Най-голям работодател в Сливо поле е „Астра Биоплант“, която е и сред първенците по оборот в страната с продажби за около 2 млрд. лева годишно Снимка: Астра Биоплант, официален сайт

Работещите в Сливо поле са първенец по производителност на труда, показва анализ на Института за пазарна икономика

 Брутната добавена стойност /БДС/ на човек от населението в тази малка община е 9800 лева годишно, при само 9300 лева в община Русе. Трета, но доста по-назад от първите две, е община Ветово със 7050 лева добавена стойност на човек, пише Петър Гецов във вестник "Утро". 

Разбира се, за малките общини е много по-лесно да дръпнат напред, защото дори наличието на само едно отлично работещо предприятие в населеното място може да окаже огромно влияние. Най-голям работодател в Сливо поле е „Астра Биоплант“, която е и сред първенците по оборот в страната с продажби за около 2 млрд. лева годишно.

Във Ветово същата роля играе минната компания „Каолин“, която дава работа на близо хиляда души. Двете малки общини отчитат и много приличен растеж на показателя БДС на човек - 13,5% за година в Сливо поле и 12,7% във Ветово. Затова там и средните заплати вече изпреварват тези в областния център.

В община Русе годишният ръст за последната отчетна година е 0,8%.

Останалите русенски общини изостават много от първите с 3-4 пъти ниска БДС. Затова работещите там имат много да наваксват и по отношение на заплатите. Макар всички местни администрации да декларират за свой приоритет привличането на качествени инвеститори, произвеждащи стоки и услуги с висока добавена стойност, това най-често се оказва за тях непосилна задача. 

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Русенец 2
    Тоя сайт е чисто платен!!!само фалшиви новини!!!!
  • 3
    1
    Русенец
    Рибата се вмирисва откъм главата. Нищо чудно скоро и Нисово да ни задмине по производителност на труда.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари