Библиотеката е знаков символ в културната съкровищница на Русе!

0

"Библиотеката е знаков символ в културната съкровищница на Русе!"

С тези думи се обърна известният български творец и журналист към аудиторията в Регионална библиотека „Любен Каравелов” в началото на своя музикално-поетичен спектакъл  „Наздраве, Самота!”, провокиран от последната му книга „Колумбарий за мъртви птици и илюзии”. Заглавието на стихосбирката не е свързано с откривателя на Америка Христофор Колумб. Новият свят, континентите отвъд Атлантика можеше да носят неговото име, но съдбата и историята са предпочели за това наименование италианския търговец, мореплавател и картограф Америго Веспучи, който е  участник в испанска и португалска експедиция край бреговете на Южна Америка, уточни Ивайло Диманов.

Сборникът  на даровития поет съдържа 60 нови стихотворения, според него писани в различни настроения и по различни поводи. В завладяващите откровения има тъга, меланхолия, но и слънчев оптимизъм - така както и в живота се люшкаме между доброто и злото,  сподели  Ивайло Диманов. Поетът разказа как е избирал заглавието на книгата - като метафората на  латинската дума „колумабрий”, която означава едновременно къщичка за гълъби, но и дом за нашите души. В книгата поетът сполучливо се опитва да оприличи птиците и полета на мисълта с мъртвите илюзии, което звучи абсурдно, но нали и в абсурдите има красота, твърди авторът.

Спектакълът „Наздраве, Самота!” в Русе се превърна в празник на поетичното слово за почитателите на неговия талант. Присъстващите на музикално-поетичната вечер се докоснаха до изключително въздействаща поезия, изпята с китара от поета и придружена от оригинална мултимедия, също дело на автора. Пред своите приятели в Русе Ивайло Диманов  сподели: „Мъртвите илюзии са неосъществените ни мечти. Всеки живее с някакви стремежи и полети на вдъхновението и когато всъщност се изправи пред българския абсурд, мечтите се превръщат в мъртви илюзии.

Ивайло Диманов е познат на публиката с авторски концерти и спектакли по негови песни и стихове, които се радват на голям интерес не само в България, но и в много страни по света - Русия, Белгия, Франция, Великобритания, Чехия, Румъния, Сърбия, Италия, Австрия, Словакия, Гърция, Канада, САЩ.

По време на вечерта поетът разказа любопитни моменти от гостуванията си в Чикаго и Ню Йорк, от срещите си и разговорите с наши сънародници и българската диаспора по света, катои призна: "Българите навън жадуват за повече срещи с родната култура. И колкото по-далеч са от родината, толкова жаждата е по-ненаситна".

Творецът благодари за вълнуващата вечер на домакините, като каза, че  нашият град все така поддържа автентичния си блясък на своеобразна културна столица по поречието на Дунав и излъчва особен магнетизъм в цялостния духовен живот на България. Контактен и харизматичен, но много обикновен и дружелюбен, поетът дълго раздава автографи след края на спектакъла „Наздраве, Самота!”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари