Бг духовник: На дядко му се спи, но няма с кой

0
Системен сексуален тормоз упражнявал главният секретар на Светия синод  върху свой подчинен  /снимката е илюстративна/
Системен сексуален тормоз упражнявал главният секретар на Светия синод върху свой подчинен /снимката е илюстративна/

Системен сексуален тормоз упражнявал главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим Георгиев върху свой подчинен служител от патриаршията, пише в. „България днес".

Скандалните твърдения са описани в подробна жалба до Софийския районен съд, входирана на 19 януари. Според твърденията на православния служител намеците за сексуални контакти започнали преди една година.

„В началото под форма на безобидни комплименти и подмятания от рода на „днес изглеждаш чудесно" и „тези дънки ти стоят добре" от него към мен до по-странни шеги, които не би трябвало да имат място в речника на един монах от рода на „днеска си в настроение, значи не си спал тази вечер сам" или „днес на дядо му се спи, но няма с кой". Аз, който имам красива приятелка, винаги се чувствах неловко и обикновено търсех повод да изляза от неговия кабинет", пише подчиненият на Герасим в жалбата си до районните съдии.

Обръчът около мъжа започнал да се затяга след Великден, пише в жалбата до съда. „Архимандрит Герасим вече търсеше повод за по-непосредствена физическа близост с мен с цел осъществяването на сексуален контакт, в който той да е пасивната страна, а аз да бъда активната...

Няколко пъти след подмятания на безобидни шеги той правеше опит да ме прегърне с двете си ръце, но аз винаги го отблъсквах.

Все излизаше от положение с думите: „не се вълнувай толкова де, мога да заключа отвътре кабинета", "по-спокойно, че какъвто си як, ако ме хванеш, ще ме строшиш"", продължава с разкритията си жалбоподателят.

След един ден от поредните неуспешни опити главният секретар на на синода предложил на подчинения си да се качат в служебния апартамент на Герасим в сградата на Синодалната палата.

 „Аз му отказах. Друг път ми предложи разходка с неговата служебна кола, аз пак му отказах. След всеки мой отказ за възможност за непосредствена физическа близост с него той ставаше видимо напрегнат и след месец май вече започна да ме плаши с думи от рода:

„Ей, учил си, ама не ти е дошъл акъл в главата, ако така я караш, ще те уволня“, „Ще те уволня и църквата ще ти се стори тясна, никъде няма да можеш да си намериш работа в системата““, описва преживяванията си служителят в патриаршията.

Още след първия опит за сексуален контакт на архимандрита потърпевшият писал рапорт до патриарх Неофит.

„Не получих никакъв отговор. Очаквах поне промяна в поведението на главния секретар, но такава не последва. Той продължи със своя сексуален тормоз към мен и след всеки мой отказ ме предупреждаваше, че съм потенциален безработен. Писах още два пъти рапорт до патриарх Неофит – през октомври и декември. Пак не получих никакъв отговор и пак нямаше промяна в поведението на Герасим“, разказва в жалбата си мъжът.

Според него рапортите въобще не са стигнали до Неофит, тъй като те винаги се класифицирали от... главния секретар на Синода.

„Тоест той не е могъл да не види и прочете моите рапорти и съответно ги е унищожил“, разсъждава подчиненият на Герасим.

Тогава той решил, че е най-добре да се отдалечи физически от главния секретар и написал молба до патриарха и Светия синод да бъде преназначен на друга длъжност в институт, намиращ се извън сградата на патриаршията.

„По ирония на съдбата тази моя молба трябваше да я докладва пред патриарха и Светия синод... главният секретар. Досега отговор не съм получил“, обяснява мъжът. Непрекъснатият сексуален тормоз – продължава жалбата си мъжът – оказал влияние на здравето му и той се разболял.

В средата на декември лекар му предписал домашно лечение и лекарства.

Заради излизането в болничен тормозът от Герасим от сексуален станал „мутренско-хитлеристки“. „Той се обаждал на лекарите, издали ми болничен лист, и ги е предупреждавал да не ми издават повече болнични, защото щял да им предизвика проверка от страна на Здравната каса“, твърди в жалбата си служителят и добавя, че всичко това го карало да чувства пряка заплаха не само за своя живот, но и за живота на своето семейство от страна на архимантрит Герасим.

Потърсен за връзка, се оказва, че главният секретар на Светия синод е заедно с патриарх Неофит на делегация в Швейцария за подготовката на Осмия вселенски събор. От Синода изразиха пред „България днес“ почуда за гей скандала, в който бе набъркан Герасим.

От там оприличиха главния секретар като много добър, човечен и духовно извисен човек. Никой не знаел за подадената жалба за сексуален тормоз и дори изразиха съмнение, че това е вярно.

Бивши и настоящи духовници, близки до Синода и Софийската патриаршия, обаче потвърдиха за случая пред вестника.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари