Безплатни консултации с ендокринолози в Русе

1
В Световния ден за борба с диабета в Русе се провежда кампания с безплатно измерване на кръвна захар и консултации с ендокринолози
В Световния ден за борба с диабета в Русе се провежда кампания с безплатно измерване на кръвна захар и консултации с ендокринолози

В Световния ден за борба с диабета в Русе се провежда кампания с безплатно измерване на кръвна захар и консултации с ендокринолози

УМБАЛ „МЕДИКА“ провежда кампания с безплатно измерване на кръвна захар и консултации с ендокринолози по повод Световния ден за борба с диабета.

За поредна година Лечебни заведения „МЕДИКА“ ще отбележат Световния ден за борба с диабета с кампания, посветена на превенция и ранно диагностициране на коварното заболяване. Инициативата ще се проведе на 14-ти ноември 2023 г. /вторник/ във фоайето на ДКЦ-2 на адрес: гр. Русе, ж.к. „Здравец-Изток“, ул. „Рига“ №35 от 9:00 до 12:00 часа. В нея са заложени безплатно измерване на кръвна захар на всеки желаещ и консултации с ендокринолози.

Захарният диабет е едно от най-коварните заболявания. То тихо руши голяма част от системите в човешкия организъм. Неконтролираните нива на кръвната захар могат да доведат до промени в кръвоносните съдове, които са причина за инфаркт, инсулт, болест на периферните артерии и застойна сърдечна недостатъчност. Високите нива на глюкоза в кръвта могат да доведат и до увреждане на малките кръвоносни съдове в бъбреците и да намалят тяхната ефективност. Около половината от хората със захарен диабет имат и някаква форма на увреждане на нервите, като честотата е по-висока при по-голяма давност на заболяването и нараства с възрастта. С течение на времето високите нива на глюкоза в кръвта могат да блокират притока на кръв към малките съдове вътре в окото, което води до загуба на зрение. Лошият гликемичен контрол може да доведе до риск от язви и/или ампутации на стъпалата.

По последни данни в световен мащаб над 537 милиона възрастни са засегнати от захарен диабет. В България техният брой е над 500 000 души. Веднъж открито, заболяването трябва да се контролира, а поддържането на нивата на кръвната захар в норма се оказва трудна задача за всеки втори пациент със заболяването. Усложненията могат да бъдат избегнати, чрез редовен контрол на захарта и редовни прегледи при специалисти, имащи отношение към овладяването на заболяването и неговите последствия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари