Безплатни чадъри и шезлонги на лято

0
Практиката от миналата година е показала, че добра и работеща
Практиката от миналата година е показала, че добра и работеща

И това лято на морето ще има безплатни чадъри и шезлонги

Практиката от миналата година е показала, че добра и работеща, затова към момента се подготвят промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които да се намалят концесионните и наемните възнаграждения, които държавата събира от временните стопани на плажовете срещу намаляване на цените на плажните пособи или предлагането им без пари. Това обясни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, посочи БНТ.

Действията за намаляване на концесионните такси наполовина срещу гаранции за по-ниски цени на шезлонги и чадъри са в правилната посока, но има още какво да се желае, за да бъде спасен летният сезон, подчертаха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Тоест връща се ситуацията от миналата година, която е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна, смятат от бранша.

От национално представената организация неколкократно поискаха да бъдат осигурени безплатни чадъри и шезлонги на плажовете за всички гости на курортите за срок от поне 3 години, а плажуващите за ден да плащат минимални цени.

Това е една от задължителните спешни мерки за спасяване на сезона, подчертаха от БХРА в поредица от писма до управляващите и политическите сили, които успяха да намерят място в 45-я парламент.

От БХРА са категорични, че не искат да влизат в спорове с концесионерите и дори предложиха държавата да плати и да компенсира стопаните в случай, че при безплатни чадъри и шезлонги плажните заведения не са достатъчни, за да компенсират разходите им по подръжка и почистване на ивиците и осигуряване на медицински и спасителни пунктове. Приходите на държавата от концесионни такси обаче са значително по-ниски от тези от сектор "Туризъм", а за да има поне някакъв летен сезон е задължително чадърите и шезлонгите да са напълно безплатни за всички, които са отседнали в места за настаняване в курортите, подчертават още веднъж от БХРА.

В най-кратки срокове се очаква здравните власти да разпишат правилата, по които чужденци ще могат да влизат в страната ни през лятото за туристическия сезон, обясни още министър Николова.

Очаква се Европейската комисия да приеме единно решение по отношение на дигиталния зелен сертификат, който според вицепремиера ще регулира правилата за влизане на чужденците. Николова допълни, че и през тази година ще се разчита основно на български туристи.

От БХРА настояват PCR тестовете да са безплатни, да се въведат транзитни зелени коридори, да се признават сертификатите за ваксини и антигенните тестове за влизане в страната, както и да се стартира незабавно издаване на визи за Русия, Беларус и Казахстан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук