Безопасни ли са асансьорите у нас?

0
Кой поддържа джиесем модулите и как да реагираме при повреда?
Кой поддържа джиесем модулите и как да реагираме при повреда? Видео: bTV

Безопасни ли са асансьорите?

Това пита зрител на bTV, който е опитал да използва задължителните джиесем устройства за връзка с техниците. Оказва се, че голяма част от тях не функционират.

Краят на 2016-та - тогава изтече срокът за оборудване на всички асансьори в страната с телефон за връзка при авария. Краят на 2019 г. - голяма част от устройствата дават дефекти.

При проверка модулът изобщо не иска да избере. Това означава, че ако заседнем, трябва по друг начин да сихнализираме – да викаме например, казва Христо Миланов.

В България има около 55 хиляди асансьора. 13 хиляди - в публични сгради. Инспектират се от държания надзор.

Останалите са в частния сектор, когато имаме сигнал, отиваме и проверяваме. Ако установим, че няма такова устройство, се пише акт. От 100 до 2 хиляди лева”, обясни инж. Хригор Къшов, гл. директор на Дирекция “Инспекция за държавен технически надзор“.

Дори при проверка, често се прилагат трикове за заобикаляне на закона за задължителни джиесем модули:

В повечето случаи се слагат сим карти…само да се докаже, че устройството по време на годишен технически преглед работи по време на демонстрацията на инспектор и после се маха сим картата”, заяви Николай Маринков, "Българска асансьорна асоциация".

При всички случаи, важно е ако заседнем, да не пробваме да излезем сами от асансьора, казва Емануела Фролошка. Самата тя е претърпяла инцидент.

Асансьорът падна в шахтата. Потеглихме от 12 етаж и се озовахме в шахтата. Нямаше авариен бутон, нямаше и такива устройства, те просто не съществуваха”, обясни тя.

Смята, че ако тогава е имало подобни устройство, е можело да се избегне инцидента.

Освен мобилната връзка - в България не работи и още една от мерките за безопасност: въпреки дадените 700 хиляди лева, още няма публичен регистър на асансьорите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари