Безобразията в болница "Овча купел" са извън контрол

0
Самоназначили се лица "колят и бесят"
Самоназначили се лица "колят и бесят" Снимка: БГНЕС

Както се очакваше новоизбраният „незаконен” директор на болницата в „Овча купел”, поставен от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, подарява всички имоти на болницата, дарени за лечение на обикновените хора - на Столична община.

Това става при липса на правно основание и подписвайки декларация с невярно съдържание без страх от погазването на закона, предаде БГНЕС.

Антон Живков декларира „на кредиторите на дружеството, които не са съгласни с намаляването на капитала на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, че са дадени обезпечения или е изплатен дългът”.

Съгласно чл. 152 от Търговския закон, обаче, при наличие на възражения от кредитори на дружеството, в тримесечен срок от обявяването на акта за намаляване на капитала, ако болницата не изплати дълга към тях или не им представи надлежно обезпечение, представляващият няма право да подаде заявление за намаляване на капитала. В случая, в законоустановения срок са подадени възражения, като на кредиторите нито са изплатени задълженията, нито са представени обезпечения, но въпреки това изпълнителният директор подписва декларация, че е платил и обезпечил всички кредитори.

На практика за лечебното заведение предстои неизбежна несъстоятелност и ликвидация. Хиляди хора от цяла България остават без единствената си възможност да получат комплексно лечение и рехабилитация на редица социално значими заболявания заради апетитните имоти, които Столична община се бори да присвои от 20 години.

На 23 април Софийската районна прокуратура възложи проверка след сигнала на директора на болницата д-р Йордан Иванчев. Все още министерството на здравеопазването, което е принципал на болницата, не е взело отношение към безобразията, които са извършват от самоназначилите се лица.

Сигналът до Софийска районна прокуратура е озаглавен „спешно!!!” и подписан от легитимния изпълнителен директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация /НСБФТР/ Йордан Иванчев. Една от най-апетитните и все още неразграбени болници – тази в „Овча купел”, е в тотална безтегловност поради нахлуването в директорския кабинет на доктор Антон Живков, без той да е вписан в Търговския регистър, а д-р Иванчев не е освобождаван и не е уведомяван за никаква смяна. Живков, който твърди, че е изпратен лично от здравния министър Кирил Ананиев, започва да се разпорежда в болничното заведение.

В продължение на няколко дни в лечебното заведение се извършваха абсолютни беззакония – „ровят се документи, борави се с лични данни на персонал, назначават се хора без правно основание, подписват се фактури без представителна власт. Живков е отправял заплахи към персонала и още какво ли не, заплашва го с уволнение, което силно е обезпокоило служителите в болницата”, алармира още Иванчев в спешния сигнал.

През последните месеци има серия от скандали около болницата в „Овча купел“. Те са свързани с това, че тя е притежател на апетитни имоти и минерална вода с изключителни лечебни качества. Принципал на болницата е здравното министерство, чието ръководство отнема минерални извори в “Горна баня” и “Овча купел” и прилежащите им сгради, за да ги предостави безвъзмездно на Столична община. Решението се взима в момент, в който бившият министър на здравеопазването Николай Петров е в болнични. В този момент го замества Лидия Нейчева, която е фармацевт.

За интереси, свързани с апетитните имоти на болницата, сочи фактът, че сградата е оставена да се руши, от години се водят нескончаеми дела между Софийска община и ръководството на болницата. През септември миналата година директорът на болничното заведение е получил писмо от МЗ, в което се казва, че капиталът му трябва да бъде намален от 543 000 на 89 130 лева. След този документ ръководството трябва да прехвърли на Общината парка, балнеолечебницата и двата имота в квартал Горна баня. Това са приблизително 90% от всички капитали на болницата.

Служителите на болницата недоумяват защо е тази офанзива за имотите, след като договорите по Оперативна програма „Интелигентен растеж“ вече са подписани. Следователно, всички действия по прехвърляне на имотите ще бъдат неправомерно извършени в нарушения на решение №30 на Министерски съвет.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари