Бензиностанция "Шел" с обяснение за 12-те литра бензин, събрани в туба от 10 литра

0
Бензиностанция "Шел" с обяснение за 12-те литра бензин, събрани в туба от 10 литра

Преди няколко дни в интернет пространството се разпространи снимка, която беше публикувана в сайта на "Нова телевизия". Тя е изпратена от потребител, който описва, че е налял бензин в туба от 10 литра, а впоследствие върху касовата му бележка са били отчетени 12 литра.

Неговото предположение бе, че това е измама при отчитането на горивото от страна на самата бензиностанция, която в конкретния случай бе "Шел България", намираща се на Околовръстното шосе на София. Той дори бе приложил снимка на касовата си бележка:

В тази връзка от "Шел" изпратиха своята позиция, която публикуваме дословно:

Ето какво гласи тя:

"Считаме, че в материала, публикуван от Вас, са направени неверни обобщения и е използвана некоретна информация, която заблуждава аудиторията Ви.

Бихме искали да Ви информираме, че съдовете за пълнене на гориво задължително съдържат буферно пространство, което трябва да осигури безопасното съхранение и транспортиране на леснозапалимото вещество. Бензинът се разширява вследствие на температурни разлики, затова е важно съдът, в който се съхранява да има допълнителен празен обем. Това изискване е съобразено от производителите на такива съдове и общият им пълен обем винаги надвишава обявената вместимост гориво, която е допустимо и безопасно да се налее в съда. Когато се налива гориво в туби, те никога не трябва да се напълват на 100% от обема си. На много от съдовете е написано изрично, че не трябва да се пълнят до горе. Самите туби не са еталонна мярка за обем, а пълненето им трябва да се прекрати, когато бензиноколонката покаже посочената на съда вместимост - максимално допустимия обем гориво, който може да се напълни в съответната туба.

Според проверените от нас записи от камерата на бензиностанцията, клиентът е отказал помощта на нашия асистент и сам е напълнил тубата до гърлото на съда. В тази ситуация, съвсем естествено е да е било налято по-голямо количество гориво от обозначената вместимост на съда – 10 литра.

Конкретната горивна колонка е сертифицирана и пломбирана от Държавната агенция по метрологичен надзор на 20 юни 2014 г. Тя, както и всички останали горивни колонки на нашите бензиностанции, подлежат на постоянен контрол, както от страна на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, така и по линия на нашата вътрешна система за контрол. Проверките на ДАМТН се извършват регулярно, в съответствие с изискванията на законодателството, след което на колонката се поставя пломба.

Поведението на потребителя, подал сигнала до медиите, видно от записите на видеокамерата, както и фактът, че той не е подал оплакване на място, за нас означават само едно – че този случай е резултат на целенасочена кампания, целяща да дискредитира репутацията не само на нашата компания, но и на целия бранш.

Считаме, че подвеждащото заглавие ("Скандал! Страхотна измама! Шофьор наля 12 л гориво в 10-литрова туба на бензиностанция "Шел"!) и съдържанието на публикувания от Вас материал са неточни и трябва да бъдат незaбавно променени, за да бъде отразена коректно ситуацията.

Надяваме се, че ще информирате коректно Вашите потребители за условията на пълнене, транспортиране и съхранение на горива в преносими съдове.

Не смятаме, че има и най-малък повод за съмнения в точността и коректността на Shell България ЕАД към клиентите".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари