Белият дом обяви нов пакет военна помощ за Украйна, но в него няма ракети с голям обсег

0
Володимир Зеленски ще си тръгне от Вашингтон разочарован
Володимир Зеленски ще си тръгне от Вашингтон разочарован Снимка: Фейсбук

Володимир Зеленски ще си тръгне от Вашингтон разочарован

Белият дом обяви днес, че САЩ ще доставят "значителни“ средства за противовъздушна отбрана на Украйна, но без да ѝ предоставят за момента ракетите АТАКМС (ATACMS) с голям обсег, за които Киев настоява, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Американският президент Джо Байдън "е решил, че няма да предоставя (ракети) АТАКМС, но не е изключил тази възможност в бъдеще", заяви на пресконференция съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Украинският президент Володимир Зеленски, който днес е във Вашингтон и се готви да бъде приет в Белия дом, заяви тази седмица, че би било "разочарование“ за него да си замине без тези мощни тактически ракети.

Той също така изтъкна резултатите от контранастъплението, започнато от украинските въоръжени сили, което беше критикувано в печата от пожелали да останат анонимни американски военни.

"Украйна всъщност си връща позициите, прави го систематично, стъпка по стъпка“, каза Зеленски.

Съливан посочи, че благодарение по-специално на американската военна помощ, украинските сили са успели "да освободят повече територия за три месеца, отколкото руснаците (бяха) в състояние да превземат за осем месеца“.

"Няколко големи града в Украйна не са под руска окупация или контрол днес. На първо място благодарение на смелостта на украинските войници и на украинския народ, който ги подкрепя, но също така, не без значение, благодарение на материалната подкрепа, която предоставихме", каза съветникът на Байдън.

Някои конгресмени републиканци настояват САЩ да спрат финансовата и военна помощ за Украйна, аргументирайки се, наред с други неща, че това било загубена кауза, посочва АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 97
    2
    до 1
    всичко е част от пр играта - облича се с някъква зелена пижама, гледа с някакъв драматичен поглед.. а нас глупаците ни се внушават тези неща, като почнем от филми, телевизия, музика, игри, комикси, реклами по телевизията, радиото... целия ни живот ни се внушават някъкви лъжи и някои вярват, други се усещят и тея дето още вярват им се дразнят, че са осъзнали нещо повече от тях и викат "а не ги слушай тея, се са се побъркали нещо.. бутат масло"
  • 7
    1
    фена на Путин
    Желения изжглежда жестоко жалък в тия зелени одежди за просия. Обзалагам се, че само те са докарали десетина милиарда отгоре на нацисткия му корумпиран режим. Вече и на украинците им става ясно но е късно. Също бих се обзаложил, че 9 от 10 държави които му "помагат" вечер го проклинат да пукне час по скоро, задето им разби трайно рахатлъка с Русия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари