"Белингкат": Руското ГРУ стои зад унищожаването на оръжеен склад на ЕМКО

0
Според разследващият сайт Отряд 29 155 стои и зад отравянето на Емилиян Гебрев
Според разследващият сайт Отряд 29 155 стои и зад отравянето на Емилиян Гебрев Снимка: Димитър Ганев / Дойче Веле

Според разследващият сайт Отряд 29 155 стои и зад отравянето на Емилиян Гебрев

Отряд 29 155 на руското военно разузнаване ГРУ стои зад взрива в оръжейния склад на фирма ЕМКО на Емилиян Гебрев в Ловнидол през 2011 г. Това твърди в своя публикация разследващият сайт "Белингкат", предаде "Свободна Европа".

От там описват взрива като най-старото известно от серия престъпления на отряд 29155, който е заподозрян още за отравянето срещу Гебрев, сина му и негов колега от ЕМКО през 2015 г., отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му през 2018, както и за серия взривове в оръжейни складове в България и други държавни членки на НАТО и ЕС.

На 12 ноември 2011 г. край севлиевското село Ловнидол в склада на „ЕМКО“ се случва взрив. На мястото тогава се складират повече от 3000 далекобойни снаряда. Българската прокуратура твърди, че снарядите са предназначени за износ за Грузия, но ЕМКО отрича това.

Тогава от държавното обвинение започват разследване, в хода на което откриват взривно устройство и основната версия за случая е саботаж. През 2013 г. прокуратурата обаче спира разследването, защото не успява да открие предполагаем извършител.

8 години по-късно, едва след разкрития за подобни взривове в Чехия, през април 2021 г. прокуратурата поднови работата си по случая и я обедини с разследване на два инцидента в склад на държавната ВМЗ Сопот от 2015 г. и взрив в завод „Арсенал“ край Мъглиж през 2020 г.

По това дело се разследва и евентуален палеж в сграда на МВР в София през 2015 г., при който са унищожени доказателства от взривовете в Иганово.

Тогава прокуратурата допусна, че зад взривовете могат да стоят шестима руски агенти от ГРУ. Същите агенти бяха задочно обвинени за опита за отравяне на Емилиян Гебрев през 2015 г.

Новите разкрития

В публикацията си Белингкат цитират руското издание Инсайдър, което се добрало да данни за пътувания и кореспонденция на членове на отряд 29 155. Двете медии посочват руския генерал Андрей Аверянов като умът, който стои зад този и други саботажи, извършени от отряда на ГРУ.

В кореспонденцията са открити и снимки на предполагаемите устройства, които са използвани за взривяването на склада в Ловнидол. От Белингкат твърдят, че те са били конструирани от три екипа на ГРУ.

Разследващите свързват взривяването на склада в Ловнидол с износ на боеприпаси от него към Грузия. Три години по-рано кавказката страна е нападната от Русия, а от нея са откъснати територията на Абхазя и Южна Осетия.

Пред Инсайдър служител в грузинската администрация, описан като „запознат с историята на доставките, правени от Министерството на отбраната“, казва следното:

България беше една от първите страни, които ни дадоха лиценз за износ и започнаха да ни продават оръжие. Не можем да кажем какви оръжия и амуниции внасяхме, защото това е строго секретно според законодателството в Грузия“, казва служителят, който е поискал да остане анонимен.

Като доказателство Инсайдър цитират и данни за пътувания на предполагаемите извършители на взрива в Ловнидол.

Част от тази група е свързана с други взривове на оръжейни складове в България, както и с отравянето на Гебрев.

Връзка с взривовете в Стралджа

В разследването си Инсайдър твърди, че непреки доказателства свързват ГРУ и с взрива на 5 юни 2012 г. в обекта на оръжейната фирма "Берета Трейдинг", близо до пътен възел Петолъчката край Стралджа.

Тогава трима души загинаха, а до днес текат и дела срещу собственика на склада, който първоначално е обвинен, но после и оправдани за небрежност.

От кореспонденция между един от създателите на взривните устройства, използвани в Ловнидол, Владимир Мойсеев и Андрей Аверянов, става ясно, че първият е имал намерение да бъде в България точно в деня на взривовете край Петолъчката. В същия ден той обаче се оказва на полет между Одеса и Москва.

Няколко години по-късно Мойсеев се оказва в София непосредствено преди опита за отравяне на Емилиян Гебрев.

Последният случай на взрив в оръжеен склад дойде в нощта между 24 и 25 юни в базата на ЕМКО в Карнобат избухна мощен пожар. Това беше втори пореден случай в този обект, след като пожар доведе до взривове на боеприпаси на 31 юли 2022 г., но и досега няма никакви данни по течащото оттогава разследване.

През юни премиерът Николай Денков обеща "сигурност и подкрепа" за българския оръжеен бизнес и възложи проверки и охрана на оръжейни складове.

Както Свободна Европа показа в своя документален филм “Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна”, публикуван през март, прокуратурата продължава да игнорира всички въпроси за хода на разследванията ѝ на експлозиите във военни обекти в България, станали в последните над 10 години. Досега нито един от тези случаи не е разкрит с влязла в сила присъда срещу някого.

Промяна няма и след отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор и смята му с изпълняващия длъжността на главен обвинител Борислав Сарафов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    закривай
    всички световни разузнавания и оставяй само Белингкат начело с Грозевия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари