Беларус започна да изтегля мигрантите от границата с Полша

0
Лукашенко е пратил автобуси за мигрантите. Палатковият лагер край Кужница се опразва
Лукашенко е пратил автобуси за мигрантите. Палатковият лагер край Кужница се опразва Снимка: Ройтерс / архив

Лукашенко е пратил автобуси за мигрантите. Палатковият лагер край Кужница се опразва

Беларуските власти са започнали да изтеглят мигрантите от граничния пункт с Полша "Кужница-Брузги", съобщи заместник-министърът на вътрешните работи на страната Мачей Воншик, цитиран от ДПА и БТА.

По думите му режимът в Минск прави крачка назад след напрежението по границата заради мигрантите, опитващи се да проникнат в Полша.

"Получих информация, че беларуският президент Александър Лукашенко е пратил първи автобуси за мигрантите, за да се качат и да бъдат откарани. Палатковият лагер край Кужница се опразва", каза Воншик. "Изглежда Лукашенко загуби битката за границата", добави той.

Генералният секретар на Беларуския Червен кръст Дмитрий Шевцов потвърди пред ДПА, че няколко автобуса са извозили от граничния пункт мигранти, които сега са настанени в разположен наблизо детски лагер. Според него обаче много мигранти все още пребивават край границата в палатков лагер и складова сграда.

Германската канцлерка Ангела Меркел разговаря по телефона с полския премиер Матеуш Моравецки за кризата за на външната граница на Европейския съюз с Беларус, където са се струпали хиляди мигранти, предаде още ДПА.

Двамата обсъдиха "близката германско-полска координация за обезпокоителната ситуация на границата", каза германското правителство в изявление. Меркел подчерта "пълната солидарност на Германия с Полша".

Германската канцлерка разговаря два пъти по телефона и с беларуския президент тази седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари