Бейби бум в Зоологическата градина във Варна

5
Най-малките бебенца са четири бенгалски тигъра
Най-малките бебенца са четири бенгалски тигъра Видео: NOVA

Най-малките бебенца са четири бенгалски тигъра

В морската столица вече са се справили с демографските проблеми, но при животните. Оказва се, че в зоопарка във Варна има бейби бум. През тази година обитателите там стават все повече и повече, а безспорно едни от най-атрактивни за посетителите са хищниците. Именно сред тях се забелязва и бейби бум тази година, тъй като за последните месеци на бял свят се появиха четири бенгалски тигърчета и двама представители на леопардите. Разбира се, с потомство могат да се похвалят и голяма част от другите животни там.

Запознайте се с най-малките бебета в зоопарка във Варна. "Четири малки бебенца от вида бенгалски тигър, родени на 28 юли. От мама Бела и тати Сириус. От няколко дни, вече са навън. Изучават външното пространство", каза Иванка Стоянова - директор на Зоопарк - Варна пред NOVA.

"Изключително се радваме, че имахме възможността даже да станем свидетели на самото раждане. За щастие, всичко мина перфектно. Малките бяха здрави. Скоро след това оставихме майката на спокойствие и след това имахме възможност да направим един обстоен преглед и всичко беше наред", поясни д-р Михаил Василев - ветеринарен лекар в Зоопарк - Варна.

Малките хищници все още нямат имена, но пък наддават на килограми. "Понеже млякото на майката е доста силно. В случая при нашите тигърчета, които са вече на 3 месеца почти - теглото вече е около 10 килограма", добави д-р Василев.

Малките бенгалски тигърчета имат и батковци от семейство хищници. Но леопардчета. "Изключително се радваме наистина за тяхната поява, бяхме най-радостни, защото те бяха първи и там също наблюдавахме целия процес. Бяхме изготвили специално местообитание даже за женската", каза още д-р Василев.

"Всичко това се дължи на подобренията, които направихме във Варненския зоопарк. Два етапа на ремонт - първия етап на големи котки и втория етап на средно големи котки", съобщи Иванка Стоянова - директор на Зоопарк - Варна

А от началото на тази година в зоопарка има истински бейби бум. Цели 80 новородени. "От видове, като муфлон, елен лопатар, имахме много камерунски кози разбира се и виетнамски прасета - те са по декоративни и това е ежегодно при нас. Имахме от птиците доста млади животни също", разказа ветеринарният лекар в Зоопарк - Варна.

А причината за този бейби бум от зоокъта обясняват така: "Бейби бум-ът се дължи на любовта и грижите, които полагаме за нашите питомци", добави Стоянова.

А тъй като обитателите стават все повече и тази година от зоопарка организират кампания по осиновяване. "В сайта на зоопарка може да видите списъка с животните, които могат да бъдат осиновени. Трябва да си изберете любимо животно или животно, което обичате - това според сумичката, която е за осиновяване", съобщи Стоянова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари