БЧК дари модерна техника на планинските спасители

1
Дроновете са оборудвани с термокамера
Дроновете са оборудвани с термокамера Видео: bTV

Дроновете са оборудвани с термокамера

Планинските спасители получиха като дарение от Българския червен кръст четири модерни дрона за издирване и спасяване на пострадали.

Само от началото на тази годината са регистрирани 144 спасителни акции в планината. Това прави технологиите изключително важни за работата на спасителите.

Благодарение на термокамерата в този дрон, ПСС ще може по-бързо и по-лесно да намира изгубени хора в труднодостъпни терени.

"Покриват доста и във височина, и в разстояние. В един радиус от 3-4 км дори до 5 отдалеченост от нас, а това е доста", каза началникът на учебния център на ПСС Николай Димов, предава bTV.

По думите на Николай, ако са достатъчно близо, няма как да сбъркат човек с животно, проследявайки го на екрана, тъй като човекът се движи доста по-бавно.

"Установихме, че е най-добре да се работи в черно-бялата графика. Много зависи колко сме близо и колко открита част от човека или животното има, защото там е добрата температура", добави Димов.

Той подчерта, че инцидентите зачестяват все повече и призовава хората да бъдат внимателни, когато са в по-високи части на планината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари