Базиликата на Траян в Рим ще бъде реконструирана с дарение от руски олигарх

0
Алишер Усманов е обект на западни санкции
Алишер Усманов е обект на западни санкции Снимка: TASS

Алишер Усманов е обект на западни санкции

Частичната реконструкция на базиликата на Траян в Рим ще бъде извършена със средствата на руският олигарх Алишер Усманов, който е обект на западни санкции.

Реставрацията на част от базиликата Улпия, която се е извисявала над древния италиански град в продължение на повече от хилядолетие, помага да се съживят величието и блясъкът на оригиналния мраморен паметник, предаде АФП.

Докато повечето работи по вездесъщите руини на Рим са насочени надолу, възстановяването на двуетажната коринтска колонада на базиликата издига фокуса нагоре - над 23 метра, за да бъдем точни.

"Ако посетителите не могат да усетят височината на паметниците, те няма да разберат смисъла на архитектурата", казва Клаудио Паризи Пресиче, висш служител на Рим, отговарящ за културното наследство.

Базиликата Улпия е централният елемент на Траяновия форум - най-големият от императорските форуми, наречен на името на Марк Улпий Траян, император от 98 до 117 г. след Христа.

Проектът е финансиран с дарение от 1,5 млн. евро, направено през 2015 г. от родения в Узбекистан олигарх Алишер Усманов.

По-късно той е санкциониран от ЕС и САЩ след нахлуването на Русия в Украйна, обвинен от Министерството на финансите на САЩ, че е близък до руския президент Владимир Путин, пише БГНЕС.

Оценен от Forbes миналата година като притежаващ състояние от 14,4 млрд. долара от металургията и минната индустрия, Усманов е италофил, който преди това е давал пари за проекти за възстановяване на Рим.

През 2021 г. той беше обявен за "най-щедрия дарител на благотворителни каузи" в списъка на богатите на Sunday Times, като за 20 години е дарил 4,2 млрд. евро за благотворителност.

Пресиче отхвърли въпросите за дарението, като повтори, че то е направено преди Усманов да бъде санкциониран и отбеляза, че древното наследство на Рим е "универсално".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари