Бъзън се надява, че ще се намерят родолюбци, които да помогнат

1
100-годишно училище се руши в Бъзън, селото си го купува
100-годишно училище се руши в Бъзън, селото си го купува Видео: БГНЕС

Училище на един век, построено безвъзмездно от жителите на русенското село Бъзън, се руши.

Сградата е била продадена през 2008 г. от общината във Ветово, малко преди селото да премине към община Русе. Сега местните хора са решили да си купят обратно училището, за да го превърнат в детски център, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Гледката в сградата е повече от ужасна – изпочупени чинове, разхвърляни по пода учебници и тетрадки, изпотрошени лабораторни материали. Училището е имало и голям физкултурен салон, който стои безстопанствен. В Бъзън живеят около 150 деца, които са принудени да се занимават с различни извънкласни дейности по малки стаички, разпръснати из селото. Отделно се налага да пътуват за училище до Русе или съседните села, което освен че отнема време, струва и скъпо на родителите заради билетите за автобус. Хората са решили, че е крайно време да направят нещо, за да завърнат децата действително в селото.

"Искаме да организираме в училището детски център, където да репетират танцьорите, да има компютърна зала, място за тенис игри. Така децата, когато се върнат от училище, да не се чудят какво да правят пред компютъра и къде да отидат, ами да дойдат в тази сграда. Има много безработни учители, които дават консултации вкъщи, а могат да ги дават тук. може да има занимални след училище", казва кметицата на Бъзън Василена Цанкова.

Това е първата стъпка, а по-нататък ще се помисли и за възстановяване на самото училище като учебно заведение. Селото вече е направило неправителствена организация "Децата на Бъзън", която е открила дарителска сметка. Първите 600 лв. вече са факт, дарени от местна жителка и животновъдите. В подкрепа на инициативата ще се организират благотворителни концерти от децата, които много искат да си върнат училището. За да се купи обаче, са нужни 57 000 лв. Хората от Бъзън се надяват, че ще се намерят родолюбци, които да им помогнат.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари