Bayer купува Monsanto за 66 милиарда долара

0
Сделката е най-голямата покупка, правена някога от немска компания
Сделката е най-голямата покупка, правена някога от немска компания

Немският гигант в промишлената и битовата химия Bayer купува американския производител на семена и пестициди Monsanto в сделка на стойност 66 млрд. долара (58,7 млрд. евро), съобщава The Verge, цитиран от hicomm.bg.

Сделката е най-голямата покупка, правена някога от немска компания, а новосъздаденият гигант ще контролира над една четвърт от семената и пестицидите по света. Самата Monsanto е известна с генетично модифицираните си посеви и с това, че към момента е най-големият производител на семена в света. На свой ред, освен с едноименния си аспирин, Bayer също има подразделение за пестициди, биотехнологии, пластмаси и здравеопазване.

Сделката по сливането на двете компании ще ги превърне в пазарен лидер в Европа, САЩ и Азия. Новият гигант ще бъде следен изкъсо от антимонополните органи, а някои от акционерите на "Байер" са силно критични. Според тях има риск компанията да пренебрегне основното си фармацевтично звено и да се концентрира прекалено много върху препаратите за растителна защита.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари