Бащи излизат на протест в София

1
Проблемът с правата над децата при разделени родители е изключително сериозен
Проблемът с правата над децата при разделени родители е изключително сериозен Снимка: БНТ / стоп кадър

Проблемът с правата над децата при разделени родители е изключително сериозен

Протест под наслов "Не на родителското отчуждение, да на споделеното родителство" ще се проведе пред президентството през днешния ден.

Проблемът с правата над децата при разделени родители е изключително сериозен. Хиляди са родителите, които се разделят, а после влизат в спор с бившия си партньор за правата над детето.

От фондация "За споделеното родителство" се борят за по-добри условия и промяна в законодателството.

"Протестираме тук за по-добро бъдеще за нашите деца, защото в момента законът нарушава правата им и те са са ощетени емоционално заради нефункционалността на закона, който е доста остарял", каза Слави Несторов - председател на фондацията, цитиран от БНТ.

От фондацията настояват да се въведе споделеното родителство - всеки родител да има право да участва в израстването на детето.

"Това означава родителите юридически да взимат решения къде ще учи и къде ще спортува детето, а физически детето да прекарва минимум 30 до 35 процента с единия родител. В момента, дори при разширените привременни мерки на закона единият родител прекарва максимум четири дни в месеца с детето", обясни Несторов.

При сегашната уредба законът вкарва изкуствено във война двамата родители, посочи Пламен Борисов - адвокат по семейно право.

"Искаме да премахнем тази глупава война. В момента законът не разпределя времето, което детето трябва да прекарва при единия или другия родител, а само казва, че съдът трябва да реши при кого да живее то. Това обърква и родителите, и съдиите", посочи още адвокатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Само Минавам
    "...В момента законът не разпределя времето, което детето трябва да прекарва при единия или другия родител, а само казва, че съдът трябва да реши при кого да живее то...". Това не само не е вярно, но и прикрива очевидните дискриминационни съдебни практики по върпоса. Ако адвокат Пламен Борисов, иска да се бори реално с проблема - нека да сложи всички карти на масата, а не да премълчава важни факти!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари