Банка кръв „на черно“ стига до 600 лева в Русе

1
Проблемът с кръводаряването се задълбочава, каза Алисе Муртезова
Проблемът с кръводаряването се задълбочава, каза Алисе Муртезова

Проблемът с кръводаряването се задълбочава, каза Алисе Муртезова

Проблемът с кръводаряването се задълбочава и близките на пациенти, които чакат за операции, са в невъзможност да осигурят нужните банки кръв. В Русе кръводарителният център прави всичко възможно да има кръв и кръвни продукти за спешни случаи, но за останалите болни се изисква от близките да намерят кръводарители. „И там започва една въртележка, в която се замесват много хора – близки, чакащите пред центъра „кръводарители“, работещите в центъра, които ги анкетират, внимавайки те да не заблудят лекаря, влизат в една схема, за която никой няма вина“, казва председателят на Общинския съвет на БЧК - Русе Алисе Муртезова, цитирана от Русе Медиа.

В момента „на чернокръводарители срещу заплащане, които са главно от малцинствата, вземат между 400 и 600 лв. за банка кръв. Най-скъпо струват банките за редките кръвни групи, които трудно се намират – В отрицателна и 0 отрицателна. Има и случаи на измами, при които се иска авансово плащане по интернет, след което обаче близките на пациента остават и без кръв, и без пари.

За да се реши кризата с кръводаряването има някои основни неща, които трябва да се променят, смята Алисе Муртезова. Някога проблем нямаше, тъй като в предприятията се създаваше организация работещите да даряват доброволно кръв, но тази система не може да се върне, тъй като ситуацията е различна. Днес в големите предприятия правят списъци със служители, които биха могли да даряват, но го правят за колеги и семействата им. Според Алисе Муртезова би трябвало да се въведе възможност за заплащане на кръвта, каквото предложение бе направил преди време и предишният ръководител на БЧК-Русе д-р Руденко Йорданов. „Защо човек, като може да си продаде косата, да не може да си продаде кръвта? Няма нищо революционно в това – има държави, където кръводаряването се заплаща, а не е безвъзмездно. Кръвта не може да се замести с нищо“, казва още председателят на ОбС на БЧК - Русе.

Това ще пресече и схемите за търговия с кръв пред кръвните центрове. В момента нищо не стимулира безвъзмездните кръводарители, които получават талон за символичната сума от 8 лв.

Проблем с кръводаряването има и заради изискванията кой може да дари кръв. Трябва да е поне 56 кг, хемоглобинът му да е в норма, кръвното нормално, да не пие лекарства, а се оказва, че все повече млади хора приемат медикаменти. От БЧК споделиха фрапиращ случай, при който са организирали група младежи да дарят кръв, но на място са върнати 10 от тях именно заради прием на лекарства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    10
    Мони
    Да, държавата да плаща и така ще се спре. Какви са тези 8 лв.! То е смешно. Права е госпожата, не я познавам, но е права. Който не се е сблъскали с този проблем, той не знае. А за износа-дано няма. То пак държавата ще знае , ако има износ.
  • -1
    9
    Iva
    Колко е просто, кръводярителния център няма кръв, не се прави операция и няма лечение. Просто и ясно. Държавата не може да се справи с проблема. Болните хора страдат. Центровете не дават кръв на болниците, защото и те нямат. Омагьосан кръг.
  • 16
    8
    Влад, Влад от Румъния.
    Е тая колко кръв е изпила, представа си нямате. Та колко беше заплатата на мъжлето и? 1 237 000.00 лева на година ли? И за какво я получава? Кръвопийци в бели пристилки.
  • 7
    7
    Вампиреску
    Нали все пак кръвта я изследват за паразити и разни гадни болести ? Щото нали.
  • 18
    6
    Ja
    Не е тайна че те рекетират при операция. Как да дариш като утре може да се наложи на твой близък когато кажат че няма кръв и трябва да търсиш. Какво правим тогава освен да теглим от банковата сметка. Защо не го направят че като дариш да имаш право да ползваш? България изнася ли кръв и плазма? За един приятел питам
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари