Банален измамник измисли исторически благотворителен концерт в България

0
Американски барабанист обеща плеяда от световни звезди да се изсипе в София, но завлече с над 1 млн. долара организаторите
Американски барабанист обеща плеяда от световни звезди да се изсипе в София, но завлече с над 1 млн. долара организаторите

Група българи искат да пресъздадат благотворителния концерт Live Aid в София, но американският барабанист, когото наемат да осигури присъствието на световни звезди, има други идеи. "Болкан инсайт" (BIRN) събра парчетата и се получи една приказка за обещание и предателство.

Красимир Дачев си спомня деня, в който през 2016 г. получава молба да помогне финансово за провеждането на концерт, вдъхновен от Live Aid, в родната му България, за да бъдат събрани пари за деца, жертви на война. Дачев, който е богат бизнесмен с интереси в инженерната и дърводобивната промишленост, дава 1.5 млн. евро, привлечен от плана да бъдат доведени някои от най-големите музикални имена в София за събитие, което се случва веднъж на едно поколение и досега малката балканска държава не е ставала свидетел на подобно нещо. "Щяхме да поставим България на световната карта", казва той пред BIRN. Мик Джагър и "Earth, Wind and Fire", вероятно и Стинг, трябваше да свирят на 1 октомври 2016 г., или поне той си е мислил така, пишат Иван Ангеловски и Мария Черешева в Болкан инсайт, предава вестник СЕГА

Концертът не се провежда. Но и парите на Дачев ги няма. 

Американският барабанист Робин ди Маджо подписа споразумение в съд в Лос Анджелис, с което се призна за виновен, че е похарчил парите за издръжката на бившата си съпруга, за автомобили за майка си и сина си, дрехи и далечни пътешествия, които получил срещу обещание да доведе Джагър и други звезди в София.  

"Не можех да кажа "Не"

Всичко започва през декември 2015 г. с Джей Ботеф, който е британски театрален режисьор, известен в родната си България като Живко Ботев. Очевидно развълнуван от снимките на изоставени деца и сираци от конфликти по света и вдъхновен от благотворителната инициатива на Боб Гелдоф от 1995 г. Live Aid, Ботев решава да направи събитието и в България и създава фондация "Мир за теб, мир за мен". "Фондацията започна да проучва възможностите за организиране на благотворителен концерт, за да осигури финансова помощ за бездомни и разселени деца във и от зони с конфликти по целия свят", казва Ботев в свидетелски показания пред съда. Той започва да се свързва с български бизнесмени, като предлага сребърни, златни и диамантени спонсорски пакети съответно на стойност 50 000, 125 000 и 250 000 евро. Всеки, който се съгласи да даде 1.5 млн. евро, ще получи специално предложение.

Дачев (69 г.) e спечелен за каузата. "Идеята беше толкова добра, че не можех да кажа "не", разказа той по телефона. "Аз съм емоционален човек от Балканите". Признава, че не е имал "пълно доверие" в хората, тъй като не ги познавал, но казва, че била създадена "ясна структура", за да се наблюдава как ще бъдат харчени парите. Той заедно с други хора, сред които е и бившият председател на Българската стопанска камара Божидар Данев (междувременно почина, бел.ред.), се включват. "Съжалявам, че идеята не беше реализирана. Щеше да бъде написана история", казва той. 

"Музикален директор" от ООН

В рекламен материал за концерта Ботев твърдеше, че си партнира с ЮНЕСКО и с Червения кръст, но и двете организации по-късно отричат. Той също така казва, че Риана, Бой Джордж и Жан-Мишел Жар вече са потвърдили участие и фондацията му води преговори със звезди от ранга на Стинг, Роби Уилямс и "Масив атак". Ботев наема за промоутър Ви Ви Сенклер, която е базирана в Лондон солистка на група, наречена World Soul Fusion. Нито тя, нито пък бандата й отговориха на запитванията за коментар. 

В действителност, както свидетелства Ботев, "никой от фондацията не е близък със САЩ или с музикалната индустрия в Лос Анджелис". В средата на 2016 г. усилията им са почти безрезултатни, тъй като нито една звезда официално не е ангажирана, а остават само няколко месеца преди провеждането на събитието. Времето тече и се появява Ди Маджо. Барабанист от Лос Анджелис, Ди Маджо става известен като лидер на банда, която се изявява за кратко във възобновеното в периода 2013-2014 г. Шоу на Арсенио Хол - вечерно шоу, водено от комика Арсенио Хол, стартирало за първи път в началото на 90-те години. Ди Маджо (48 г.) си е сътрудничил със звезди като Пол Саймън, Стив Вай, Крис Айзък, Даяна Рос и китариста от "Йигълс", композирал хита "Хотел "Калифорния", Дон Фелдър. Човек с инициали като тези на Фелдър по-късно разказва пред ФБР, че Ди Маджо бил "отличен музикант" и "честен и открит човек". Не става ясно от съдебните документи как Ботев за първи път установява контакт с Ди Маджо. Ботев не отговори на запитване за коментар. Според заявлението на Ботев пред съда, всичко, което той знае за Ди Маджо, е това, което е намерил при "кратко търсене в интернет", което включва широко цитираното твърдение, че Ди Маджо  е работил като „музикален директор на Организацията на обединените нации“. Очевидно това се оказва достатъчно.

"Имаме устно "да"

Ди Маджо твърди, че е работил със стотици артисти - от Мик Джагър и Пол Саймън до Мейси Грей, Пинк и Шакира. "Изберете си", казва той на българите. Два дни след подписването на договора през юни 2016 г. Ди Маджо пише мейл на Ботев: "Имаме устно "да" от Мик Джагър, дадено преди 1 час". След още два дни: "Earth, Wind and Fire" преди 20 минути устно се съгласиха". Ботев отговаря: "Уау!". 

Същия юли е организирана пресконференция в софийския хотел "Маринела". Ботев и Ди Маджо са седнали в средата на дълга маса. От лявата им страна са Сашо Селков и Марчело Джотолов (междувременно осъден на 3 г. условно по делото "Октопод", бел. "Сега") , представители на "Мир за теб, мир за мен", а вдясно са Ви Ви Сенклер и Ричи Лав, китарист на World Soul Fusion. Дачев е в публиката. На голям екран са прожектирани снимки от Виетнамската война, герои от романа на Чарлз Дикенс "Оливър Туист" и сцена от "Клетниците". 

Ботев представя Ди Маджо пред събралите се: "Имаме устно потвърждение с "да" от Джони Деп, сър Мик Джагър, Бруно Марс, Джъстин Тимбърлейк, "Earth, Wind and Fire", Род Стюарт и Слаш. А сме работили само две седмици". "Не искам да правя концерт. Имам да създам историческо събитие", казва той. 

Амбицията на организаторите е посрещната с подозрение в България. "Местната преса реагира скептично, че благотворителният концерт може да бъде организиран за 1 октомври 2016 г.", споделя в показанията си Александър Пенев, който е представител на Дачев за концерта. Някои медии обявяват фондацията на Ботев за "фантом" и отбелязват, че Мик Джагър има планирано участие с "Ролинг стоунс" на фестивала Desert Trip в Калифорния по време на концерта в София. 

Ди Маджо е гневен. Той се появява по БНТ, като пие по думите му българска ракия, и удря по масата, когато е запитан от водещия дали за толкова кратко време може да се организира събитие от такъв мащаб. "Ако хората искат да се съмняват и да бъдат негативно настроени, добре! Но ако това представя българския народ, тогава е срамно", заявява той. Завръщайки се в САЩ, Ди Маджо издава фактура на фондацията за допълнителни 53 300 долара за борба с "фалшиви медии". И получава сумата.   

Преговори фантоми

Месеци по-късно Брет Стейнбърг от Creative Artists Agency, която менажира "Earth, Wind and Fire", ще разкаже пред съда, че групата никога не е договаряла изява в София. "Нито CAA, а доколкото ми е известно, нито пък представител на "Earth, Wind and Fire са получили като предплата или пари, свързани с участието на групата или появата им в благотворителния концерт", казва Стейнбърг. Той допълва, че не знаел за водени преговори с Ди Маджо през 2016-2017 г. 

Мениджърът на Мик Джагър от същата агенция Крис Андрюс казва, че с него са се свързали за благотворително събитие в България, но това не е бил Ди Маджо. Според разменени имейли с Андрюс, представени в съда, човек, представил се за Иън Мартин от компания Industry Level Music and Film Group, го попитал дали Джагър може да изпее една песен на концерта. "Колко пари предлагате?", искал да знае Андрюс.  

"Каква е тарифата му за излизане на сцената и за една песен? Достатъчни ли са 200 000 долара?", пише Мартин.  "Той няма възможност", отговаря Андрюс няколко дни по-късно. Това е краят на кореспонденцията им. 

Описаните събития се случват в края на юли и началото на август 2016 г., седмици след като Ди Маджо твърди, че е получил "устно да" от фронтмена на "Ролинг стоунс". Нито Мартин, нито пък някой друг от Industry Level Music and Film отговориха на запитване от BIRN, свързано с отношенията им с Ди Маджо или със събитието в София. 

Харчене на пари с лека ръка

Парите обаче са похарчени. Ди Маджо иска 50 000 долара като хонорар и 200 000 долара като разходи за продукцията. Като предплата за участието на Мик Джагър и "Earth, Wind and Fire"  той издава фактура за други 150 000 долара. Ди Маджо получава общо около 1 млн. долара. Според съдебните документи нито цент от тях не е похарчен за организирането на благотворителния концерт. Вместо това Ди Маджо дава 250 000 долара за кемпър за бившата си съпруга като споразумение за негов дълг за издръжка; 35 209 долара за кола на майка си; 24 000 долара за кола на сина си; 10 000 долара за облекла и аксесоари от луксозни магазини в Малибу, Лас Вегас, Ню Йорк и Австралия. Купува мебели и електроника за хиляди долари и харчи 30 100 долара за благотворителен търг според съдебната документация. 

През август 2016 г., не дълго след пресконференцията в София, са разменени гневни мейли между Ди Маджо и представител на Дачев, който иска да знае дали барабанистът е осигурил участието на някого за събитието. Дачев иска да му бъдат върнати парите. 

Ди Маджо спира да харчи пари през юни 2017 г., когато Дачев завежда дело срещу него, и барабанистът подава документи за фалит. Година и половина по-късно, през декември 2018 г., агенти на звеното във ФБР за борба с престъпленията, извършени от т.нар. бели якички, чукат на вратата на Ди Маджо в Калифорния и го арестуват. Той е обвинен във финансова измама, но постигна сделка, преди да започне делото. Той ще бъде съден през март догодина и може да получи максимална присъда от 20 г. лишаване от свобода. 

Концертът, разбира се, никога не се състоя. Но рекламната песен за концерта "Мир за теб, мир за мен" ( Peace for You, Peace for Me) може да бъде намерена в YouTube. Текстът е на Ви Ви Сенклер и е качена на 28 юни 2017 г. от групата й под заглавие Living like a Refugee. Ботев я представя като съвременния вариант на благотворителния хит от 1985 г. We Are the World. Към момента на публикуването на статията видеото е гледано около 200 пъти. 

*Публикуваме текста с разрешението на "Болкан инсайт"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Джеймс Бонд в Несебър:
– Кафе. Дълго кафе.
– Три лева. Двадесет и три лева.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари