БАН: На този етап няма заплаха за българското Черноморие след бедствието в "Нова Каховка"

0
Вероятно в някакъв момент ще има плаващи битови отпадъци, поясни д-р Радослава Бекова
Вероятно в някакъв момент ще има плаващи битови отпадъци, поясни д-р Радослава Бекова Видео: NOVA

Вероятно в някакъв момент ще има плаващи битови отпадъци, поясни д-р Радослава Бекова

"На този етап няма абсолютно никаква заплаха за българския бряг на Черно море след бедствието в „Нова Каховка”". Това увери д-р Радослава Бекова от Института по океанология „Фритьоф Нансен" към БАН, предава NOVA

Несъмнено това е една екологична катастрофа, която за момента обаче остава локално в Одеския залив. Разбира се, попадането на такива биологични замърсители са наистина голям проблем и водят след себе си различни видове микроорганизми, които са патогенни. Все още не сме наясно с точните количества на попадналите вещества, както и на състава им. Регионалната здравна инспекция у нас извършва редовен мониторинг на всички води за къпане”, обясни д-р Бекова.

По думите ѝ морската вода има самопочистваща способност, което може да помогне в случая. „Вероятно в някакъв момент ще има плаващи битови отпадъци”, поясни специалистът.

До момента няма отказани резервации по родното Черноморие заради ситуацията около „Нова Каховка”.

Притеснява ни, че липсата на комуникационна политика от страна на България може да доведе до спекулации. Апелираме Министерството на туризма да информира 2 пъти седмично каква е ситуацията, за да сме наясно, че няма риск за здравето на туристите”, коментира Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Сега
    В момента на Аркутино морето е мръсно. Идвам тук от 6 години. С всяка изминала година се променя към по лошо. Разбираемо е защо няма туристи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари