Българските полицаи не са убийци!

1

Протест под мотото „Полицаите не са убийци“ се провежда на площад „Света Неделя“ в София.

Причината за него са осъдителните присъди на петима благоевградски полицаи, които според съда са отговорни за смъртта на Ангел Димитров-Чората, починал в ареста през 2005 г. Те бяха осъдени на по 7 години затвор.

Протестът в подкрепа на петимата осъдени благоевградски полицаи се организира неслучайно днес. На 9 юни 2011 г. петимата полицаи получават оправдателни присъди, информира Дарик.

Протестът се организира от Инициативен комитет, зад него застават синдикати и служители на МВР.

Причините са няколко. Първо, на мястото на тези колеги можеше да бъде почти всеки от нас. Второ, както го обявихме в декларация, ние не можем да приемем за доказано, че петима, избрани на случаен принцип служители, изпратени да задържат някого, са тръгнали да го убиват. За нас тезата за наличие на умисъл продължава да е несъстоятелна. Надяваме се, разбира се, че съдът ще приеме за основателно искането на главния прокурор, което пък за нас е показателно, че и в съдебната система всички са единодушни по въпроса“, каза Валентин Попов, председател на Управителния съвет на синдикалната федерация на служителите в МВР.

Искаме делото да бъде възобновено и Върховен касационен съд да излезе с решение за възобновяване на делото, за да може грешките, които са допуснати с последното решение, да бъдат отстранени. В момента петима полицаи стоят в затвора без вина“, каза съпруга на един от полицаите.

Ние знаем едно - нашите мъже не заслужават и една минута да са там, където са в момента. Мен дори ме е срам да кажа мястото. Те не са превишили по никакъв начин правата си, изпълнявали са служебни задължения. Те не трябва да са там. Това е унижение за тях, за семействата им, за децата им, за колегите им, за общността, за всички“, посочи съпругата на друг от полицаите.

Мирослав Писов, Янко Граховски, Георги Калинков, Борислав Механджийски и Иво Иванов получиха по 7 години затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Той почина при задържане на 10 ноември 2005 г.

Задържаните полицаи внесоха искане до Върховния касационен съд за възобновяване на делото. На 31 май такова искане внесе и главният прокурор Сотир Цацаров.

Дали тези искания ще бъдат уважени ще стане ясно на 14 юни.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари