Български земеделци: ДФЗ ни дължат милиони, а държат като мутри

0
Земеделски производители изпратиха отворено писмо до Европейската комисия
Земеделски производители изпратиха отворено писмо до Европейската комисия Снимка: Държавен фонд "Земеделие"

Земеделски производители изпратиха отворено писмо до Европейската комисия

Български земеделци, които са доставяли плодове по програмата "Училищен плод", изпратиха отворено писмо до управляващите в България и ръководството на Европейската комисия, в което призовават за стриктно прилагане на европейското право и решенията на Върховния административен съд на Република България.

В писмото се посочва, че Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) не е изпълнил задълженията си за плащане на доставени плодове на стойност над 1,5 млн. лева. Според земеделците и търговците, ДФЗ е нарушил европейското право, като е отказал да им изплати извършените разходи.

"Недоумяваме как е възможно Република България и Европейският съюз да поемат задължения да предоставят безплатно на децата плодове и зеленчуци, а ДФЗ и до днес да се държат като мутри, да не плащат за доставени количества плодове по училищните схеми и целенасочено да ни лишават от нашите собствени финансови средства", се казва в писмото.

Земеделците и търговците настояват за отговорност от страна на ДФЗ и българската държава. Те също така призовават всички български граждани да се заемат с тази кауза, за да се защити върховенството на правото в България.

Случаят с неплатените училищни плодове е един от многото примери за системни проблеми в управлението на евросредствата в България. ДФЗ е обвиняван многократно в нередности и корупция, а в случая с училищните плодове става въпрос за сериозно нарушение на европейското право.

Отвореното писмо на българските земеделци и търговци е важен сигнал за необходимостта от реформи в ДФЗ и за по-строг контрол върху използването на евросредствата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари