Български ученик създаде устройство за откриване на грип и Ковид-19

1
Изобретението на Стоян Ганчев следи, съхранява, анализира и подава обратна връзка със здравната информация
Изобретението на Стоян Ганчев следи, съхранява, анализира и подава обратна връзка със здравната информация Снимка: БНТ

Изобретението на Стоян Ганчев следи, съхранява, анализира и подава обратна връзка със здравната информация

Ученик от Карлово създаде софтуер за откриване и анализ на симптомите на грип и ковид с компютърно устройство за обратна връзка в реално време. Със своя продукт Стоян Ганчев представи страната ни на Световното научно изложение в Мексико, а преди дни спечели и специалната награда на годишния конкурс за техническо творчество в Горна Оряховица.

Изобретението на 17-годишния ученик следи, съхранява, анализира и подава обратна връзка със здравната информация, информира БНТ.

БНТ

"Наподобява гривна, която засича телесни параметри като ниво на кислород в кръвта, пулс и телесна температура като запазваме тази информация така че да можем да направим както дългосрочен анализ, така и анализ на момента. Като дългосрочно запазената информация я използваме с два модела за машинно обучение единият от тях проверява здравословното състояние на човека. А вторият модел е за ковид", разказа Стоян Ганчев, ученик от 11 клас в Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов".

Смарт устройството не поставя диагнози, но при нужда препоръчва медицински преглед. Предимството му е, че е миниатюрно и много евтино.

"Цялата себестойност на устройството със сензорите, микропроцесора и 3D принтираната обвивка струват около 50-60 лв.", разказа ученикът.

Стоян е избрал да качи безплатно цялата информация за изобретението си в интернет като свободно разпространяващ се софтуер и хардуер. Така всеки може да ги ползва.

"Тъй като сме сложили точни схеми, които просто трябва да се следват и по този начин може да бъде направено", каза ученикът.

Стоян идва от Карлово, за да учи в математическата гимназия на Пловдив. Програмира от 7-ми клас, участва в ежегодните програми на БАН, представя страната ни на международни състезания. Споделя, че не се притеснява от развоя на изкуствения интелект.

"Няма как в крайна сметка една машина да замени човек не само заради писането на код а също и за начина по който той мисли и по който му идват идеите и ги развива напред", каза Стоян Ганчев, 11 клас в Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов".

Въпреки че програмира с часове, всеки ден младият учен успява и да тренира академично гребане. Мечтае да следва в чужбина, но вижда реализацията си в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари