Български учен получи световно признание

0
Разградчанинът разработва нов тип детектори, които ще намерят широко приложение в медицината, високите технологии и сигурността
Разградчанинът разработва нов тип детектори, които ще намерят широко приложение в медицината, високите технологии и сигурността Видео: NOVA

Български учен със световно признание в областта на физиката.

Екипът на Янко Тодоров разработва нов тип детектори, свръхчувствителни към инфрачервените лъчи с широко приложение.

С него в лабораторията му в един от най-престижните френски университети ни срещат Петя Желева и Росен Илиев, информира NOVA.

Едва 6-годишен Янко мечтае за голямата сцена на световната физика. Извървява трудния път от Разград до Париж, без нито миг колебание в крайния успех, а той не закъснява. Днес, българинът е директор във Френския национален център по научни изследвания и заедно със своя екип правят важно откритие.

В лабораторията на един най-престижните френски университети, Янко и екипът му разработват нов тип детектори за инфрачервено лъчение,  които ще намерят широко приложение в медицината, високите технологии и сигурността.

Детекторът има също и много военни приложения, тъй като позволява да се видят много невидими обекти през прегради. Освен това позволява да се прави и много бърз и ефективен интернет през земната атмосфера”, разказва Янко Тодоров.

Постижението на учените беше високо оценено и от престижното научно списание „Nature”.

„Това, което е много удовлетворяващо за нас е, че тази статия ще излезе на корицата на списанието с образа на нашия детектор. Това е може би едно от най - върховните постижения, към този момент, за цялата научна общност, което аз и моите колеги сме постигнали до сега”, добавя Янко Тодоров.

В Париж Янко Тодоров идва през 1997 г., след като печели националния конкурс по физика на проф. Минко Балкански. Завършва елитното „École normale supérieure”, дало на науката много нобелисти.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари