Български учен откри "стоножката от ада"

0
Новият вид стоножка е наречен Geophilus hadesi
Новият вид стоножка е наречен Geophilus hadesi Снимка: Thinkstock/Getty Images

Във вертикални пещери на Хърватия международен екип учени, ръководени от българина проф. д-р Павел Стоев, откри нов вид стоножка, кръстена от специалистите в чест на бога на подземния свят Хадес, а от западните медии "стоножка от ада". Тя се среща на много голяма дълбочина - на около един километър под повърхността на земята. Описанието на новия вид е публикувано в сп. ZooKeys, а накратко за него съобщават "Лайв сайънс" и в. "Дейли мейл".

Новият вид стоножка е наречен Geophilus hadesi. Тя е открита в три пещери на най-големия планински масив на Хърватия Велебит. Животното е дълго от 2,2 до 2,8 сантиметра. Пред БТА проф. д-р Павел Стоев разказа, че видът е нов, описан за пръв път от екипа, в който освен него има учени от Великобритания, Хърватия, Италия и други страни. Интересното за това животно е, че в този разред стоножки, в който има около 1200 други вида, известни по света, само Geophilus hadesi и още един вид са се адаптирали да живеят на толкова голяма дълбочина. Другият е кръстен Персефона и е открит във Франция, в най-голямата пещерна система там "Пиер сен Мартен".

Хърватия ние открихме новия вид на още по-голяма дълбочина - разказа проф. Стоев. - Той се различава по много морфологични белези - издължени нокти на краката, много издължени антени. Това са белези, свързани с пещерния начин на живот. Обикновено пещерните видове загубват зрението си, депигментират, нямат нужда от окраска в тъмнината. Друга насока на еволюционните промени е издължаването на крайниците и антените. Тъй като животното не може да вижда в тъмнината, антените му служат за ориентиране и за откриване на храна." Както и повечето многоножки, Geophilus hadesi се храни с живи същества: личинки, червеи паяци и т.н.

"Тези особености, а също приспособеността към ниските температури (до три градуса по Целзий) в дълбоките пещери са следствие от продължила милиони години еволюция" - каза проф. д-р Павел Стоев от Националния природонаучен музей. За разлика от останалите стоножки, които само понякога се крият в тъмните места под земята, Geophilus hadesi не излиза на повърхността. Учените не са уверени, че животните винаги са обитавали пещерите. Вероятно Хадес е бил принуден да се скрие толкова надълбоко заради големите колебания в температурата на повърхността. Те са накарали най-малко приспособените представители да се спуснат надълбоко в пещерите, където условията са били по-стабилни.

Проф. Стоев разказа, че експедицията в Хърватия е била преди три години. По време на нея учените са открили още една много любопитна стоножка. Той и екипът му предвиждат в близко бъдеще научни публикации и за нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари