Български просяци "налазиха" Солун

0
Сезонът тръгна, а с това се активизира и българската просешка мафия
Сезонът тръгна, а с това се активизира и българската просешка мафия Снимка: Труд

За поредна година български просяци окупираха втория по големина град в Гърция – Солун – преди Великден.

Те пресрещат туристите пред храмове, светофари, на Бялата кула, може да се видят пред всички туристически атракции. Сезонът тръгна, а с това се активизира и българската просешка мафия, казват ни и гръцки колеги журналисти от Солун.

Тръгваме да търсим някой нашенец и срещата не закъснява. Пред храма “Свети Димитър” обикаля с чашка в ръка 76-годишната Петкана Стоянова, пише Труд.

Мрънка и търси пари на някакъв странен език, но когато я заговаряме на български, чак подскача от радост.
Питаме я как се е озовала на тия години в чужда държава. А тя казва – ами докараха ме. Разбира се, не иска да говори с имена, защото се страхува.

“Аз съм на 76 години и не зная нито да пиша, нито да чета. Никога през живота си не съм работила. Имам четири деца, големи, те са си в България, оправят се някак. Мъжът ми почина и аз изпаднах сама със 70 лева пенсия и не знаех как да оцелея. Тогава едни хора ми предложиха да ме вземат с тях и да работя в Гърция. Така ме докараха в Солун преди 2 години. Казаха ми – тук ще стоиш пред църквата и ще просиш. После ми взимат парите", разказва баба Петкана. Тя е от село край Ловеч.

Признава, че не й харесва този живот, но няма избор. Казва,че живее на квартира с още българи, но шефовете я карали сама да си плаща всеки ден леглото по 10 евро.

Жената е пълна развалина, няма нито един зъб в устата. Драго й става, като види българи, защото само така се чувства близко до дома си. Но изпитва огромен ужас да говори за организираната мафия, която е докарала нея и други мъже и жени и ги принуждават да просят.

Казва, че въпреки кризата гърците били доста състрадателни и все пускали по някое евро в пластмасовата чашка. За да са по- жалостиви, тя се прави пред тях за бедна гръцка пенсионерка. На метри от нея лежи и се мята мъж на средна възраст. Той пък играе ролята на луд. И за да получи пари, буквално ляга пред прага на храма, та туристите да му подадат нещо, иначе буквално ще го стъпчат.

Баба Петкана разказва,че изкарва различно – някой ден 20 евро, друг път стига до 50 евро дневно. Казва,че европейските туристи дават винаги, щедри били. И като мине група от 15-ина души, бабата вече е на сметка. Босовете й казват, че заделят от прибраните пари и пращат на близките й, но дали е така или лъжат, възрастната жена не знае.

Казва, че те я завели и да гласува на изборите. Не знае за кого, но й обяснили каква бюлетина да пусне. “Искам да се прибера в България, но не мога, а и не знам как да живея там с толкова малко пари, които получавам”, казва бабичката ромка, която се е цанила за професионална просякиня. Докато бъбрим, жената се опитва и да ни преджоби, оказва се, че е много ловка. И започва да се оправдава. “Аз само да ти кажа, че имаш нещо в джоба…” дудне Петкана, която явно има няколко професии.

Но преди всичко нашенските просяци са уникални актьори – то се вият, превиват, превързват си краката, мажат ги с пюре, все едно имат кървясали рани. Невероятно изобретателни са.

Журналисти от Солун ни разказват, че преди три-четири години имало наплив от деца просячета, но ги събирали при полицейски хайки и екстрадирали у нас. А възрастните хора първо ги настаняват в центрове, а след това ги изпращат за България. Редовно се правели акции срещу просяците, но те пак идвали буквално на талази. Били мобилни и се местели често, за да не привличат погледите на полицията. Преди време били задържани и двама от тарторите на ромската просешка мафия, но потокът не секнал.

Организираната просия на българи в Гърция е доходоносен бизнес за босовете им. Но при задържане на някого от уличните просяци няма измъкване на информация, всички мълчали и не издавали шефовете си. Напоследък нашенските роми внесли у Гърция и системата за телефонни измами. Оказало се, че и там проработила схемата, но не била толкова масова, колкото у нас. Според местните журналисти борбата с просията би станала по-ефективна, ако през туристическия сезон дойдат повече български полицаи в Солун , които да патрулират не само в курортите, но и в града. Според тях досега прилаганата размяна на български и гръцки патрули в Банско и реципрочно в няколко гръцки курорта давала много добри резултати.

А иначе българският керван от туристи към Гърция вече тръгна. Първото голямо пътуване е по Великден. До май хотелите по Ставрос, Неа Врасна и други места вече са ангажирани от хиляди българи. Цените са изгодни, тъй като се предлагат ранни пакети от по 4 дни за 70 до 200 лева.

По празниците се очаква нашествие в Гърция от десетки хиляди българи. На ГКПП Кулата се готвят за щурма с удвоени смени. Ще работят всички платна на вход и изход и обещаха, че няма да допуснат огромни опашки, тъй като временно е отпаднало изискването за строг граничен контрол на всички граждани, включително тези на Европейския съюз.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари