Български продукти могат да дезинфекцират Европа

1
Затруднените международни доставки трябва да накарат правителството у нас да се замисли
Затруднените международни доставки трябва да накарат правителството у нас да се замисли

Пазарът на дезинфектанти е многообразен - тук се изявяват множество малки и по-големи производители, търговци, конкуренцията се допълва и от чуждестранни фирми.

За някои това е основно производство, за други - съпътстващо, пише Банкеръ. Поради това е трудно да се определи обема и стойността на този бизнес. Но България е една от малкото страни, която може сама да се справя с нуждите на потребителите на такива продукти.

Дезинфектанти се използват във всички отрасли на промишлеността и селското стопанство,в болници, офиси, училища... Странното е, че не им обръщахме толкова внимание по-рано. Но с нахлуването на коронавируса през март търсенето се увеличи изведнъж и капацитетът на предприятията, поне в началото, започна да не достига.

Появи се недостиг на дезинфектанти и във всички страни на Стария континент. И с изненада установихме, че няма производство на медицински консумативи в Европа. А големият производител - Китай, остана откъснат, там някъде на другия край на света. Всички държави в Европа бяха оставени да се справят сами. И както неведнъж експертите отбелязваха, КОВИД разкри колко неподготвени са страните от Стария континент да се справят с такава кризисна здравна ситуация.

Дефицитът с дезинфектантите по аптеките през март ни стресна, но той бе предизвикан от това, че производителите се задъхваха в онази първа вълна на КОВИД от лавината поръчки. Положението у нас беше спасено и от това, че много фирми откриха за себе си пазарна ниша, в която влязоха. Това обаче откри възможности и за недобросъвестни производители и търговци да извлекат "полза" от тази критична ситуация.

Според д-р Мариана Дамова, от Industry Inform ,( услуга за предоставяне на бизнес информация за България), десетки фирми в страната са се адаптирали, за да произвеждат предпазни средства и материли за борбата срещу COVID-19. А за по-голямата част от фирмите това не е била основна дейност, а са се преориентирали в ситуацията. Някои от тях, за да помогнат, а други - за да използват и да запълнят капацитета си при наложеното спиране на основното производство заради свитите поръчки и затворените външни граници. Това пък помогна и за запазване на работни места.

Всички анализатори обаче са единодушни, че това "хвърляне " в производството на дезинфектанти и на други предпазващи продукти все пак е една временна мярка за спасение в Ковид кризата. Но затруднените международни доставки трябва да накарат правителствата - и в България, и в Европа, да се замислят за ситуацията и да вземат бързи решения. И да се наблегне на местното производство на такива животоспасяващи производства.

Козметичните фирми най-лесно успяха да се пренастроят в новата ситуация, като допълниха или разшириха продуктовата си гама с дезинфектанти и почистващи препарати.

Дезинфектантите, с които искаме да се спасим от вирусите, често са твърде агресивни и увреждащи - това е и предназначението им, но често е и резултат от дейността на недобросъвестни "производители". Те могат да повредят ръцете ни или пък повърхностите, върху които ги прилагаме. Другият - обратен и също негативен ефект, е да си купим препарат, препоръчван за дезинфектант, но той да не е достатъчно силен.

Така че наличието на достатъчно като количество дезинфектиращи препарати на пазара не е достатъчно за успешната борба срещу КОВИД-19, отбелязват експертите. Ефективността им се определя по-скоро от съдържанието им. За да са полезни тези препарати, Световната здравна организация изисква в тях да се съдържа поне 70% алкохол.

За бързото справяне с липсата на дезинфектанти на пазара през март помогна наличието на достатъчно суровина за производството им.

Проверка на Агенция "Митници" установи, че общият капацитет на регистрираните производствени мощности за етилов алкохол (спирт) е 300 000 л средно на ден, а отделно и в данъчни складове под режим "отложено плащане на акциз" има големи количества от суровината, които могат да се вложат в производството на медицински спирт и дезинфектанти.

Хората от "ВП Брандс Интернешънъл" , наследникът на "Винпром Пещера" АД, и собственик на най-голямата фабрика за производство на етанол, заявиха, че за да се задоволи засиленото търсене на тази суровина, приоритетно ще се доставя на българските фабрики, които са специализирани в производството на медицински спирт и на дезинфекциращи средства, както и на общините. И за да има непрекъснатост за тези доставки е намален износът за чуждестранни клиенти.

Някои производители у нас естествено използват също така и изходни суровини на водещи европейски доставчици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари