Български пчелар предлага терапия за астматици с кошерен въздух

1
Монтират се инхалатори с маски, които позволяват на хората да дишат съвършено пречистен въздух директно от кошера. Този въздух е наситен с всичко, което произвежда пчелата - обяснява пчеларят
Монтират се инхалатори с маски, които позволяват на хората да дишат съвършено пречистен въздух директно от кошера. Този въздух е наситен с всичко, което произвежда пчелата - обяснява пчеларят Снимка: Кристиан Димитров

Носителят на приза „Млад фермер" на в. „Марица“ за 2001 г. - пчеларят Сергей Станчев, ще прилага апитерапия при различни заболявания.

Методът, популярен на Запад като лечение чрез дишане на кошерен въздух, е иновативен за България. За целта ще бъдат изградени дървени къщички, в които ще се поставят кошери. Те ще са в близост до пчелините на фермера, разположени в землището на Златоград.

Монтират се инхалатори с маски, които позволяват на хората да дишат съвършено пречистен въздух директно от кошера. Този въздух е наситен с всичко, което произвежда пчелата. Методът е изключително полезен за тези, които страдат от астма“, обясни Сергей Станчев, пише Марица

Той смятал да реализира идеята по европейска или национална програма, но му казали, че кошерният въздух не е пчелен продукт, така че ще влага собствени средства. Надява се да има интерес, още повече че Златоград е атрактивна туристическа дестинация както за българи, така и за чужденци.

Според младия фермер българинът няма традиция ежедневно да консумира мед, а търси лечебните му качества при необходимост. Затова и мотото на фамилията е немската поговорка: „Ползвайте меда като храна, за да не се налага да го ползвате като лекарство“!

Сергей Станчев бе само на 21 години, когато спечели приза „Млад фермер“. Роден е в с. Еленка, община Неделино. Признава, че наградата му е дала стимул да се развива в пчеларския бизнес.

Завършил е Техникум по селско и горско стопанство в Кърджали. Гордее се, че е трето поколение пчелар. По занаята се увлича от дете. Хобито му става бизнес през 2008 г., а следващата печели проект за биологично пчеларство по мярка “Млад фермер” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Стартира със 70 пчелни кошера, постепенно ги увеличава на 190, после на 250, а към днешна дата техният брой вече е 400. Пчелините на младия фермер са разположени в съхранени екологични местности край две неделински села - Еленка и Кочани. Единият пчелин е насред гората, другият - на било, също заобиколено от горска растителност.

Наоколо са ливади с дъхави билки, липсват ниви със селскостопански култури, така че няма опасност пчелите да се отровят при пръскане с пестициди. Първата паша пчелите събират от черешите, след това от акация, мащерка и всякакви горски растения.

В бизнеса са включени всички от семейството, а пръв помощник до Сергей на кошерите е баща му. Фамилията произвежда три вида мед - билков, манов и акациев. Отделно добиват пчелен клей, цветен прашец, пчелно млечице и клеева тинктура.

Замислят и производството на крем-мед, който е много популярен в Америка. Представлява смес от кристализиран и течен мед, който може лесно да се маже на филия.

С реализацията на меда проблем няма. Продава се основно в България, но има пазарна ниша за Турция, Гърция, Великобритания, а отскоро и за Япония, където заминал половината акациев мед на фамилия Станчеви.

Преди няколко години Сергей Станчев решил да разнообрази бизнеса си с къща за гости в Златоград. Проектът му бил одобрен, но въпреки това го санкционирали при проверката след скандала "къщи за тъщи". "Въпреки че хотелът работеше и бе пълен по време на инспекцията, ме глобиха 15 процента от стойността на проекта заради неизпълнение на заложения бизнес план", казва Сергей. Той обаче е оптимист и не се притеснява от нестихващите инспекции, защото е убеден, че е изряден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари