Български изтребители оказаха помощ на цивилен самолет

0
Получен е сигнал, че самолетът Falcon 8X, изпълняващ полет от Румъния за Турция, е загубил радиовръзка с органите за управление на въздушното движение в района на град Габрово
Получен е сигнал, че самолетът Falcon 8X, изпълняващ полет от Румъния за Турция, е загубил радиовръзка с органите за управление на въздушното движение в района на град Габрово Снимка: БНТ

В 7.45 ч. българско време днес, 26 април 2022 г., дежурни изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево излетяха, за да окажат помощ на арменски транспортен самолет

Това съобщават от Министерството на отбраната, предаде БНТ

Получен е сигнал, че самолетът Falcon 8X, изпълняващ полет от Румъния за Турция, е загубил радиовръзка с органите за управление на въздушното движение в района на град Габрово. Това наложи задействането на дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево. При спазване на всички национални и международни правила, изтребителите прихванаха самолета, осъществиха визуален контакт и го ескортираха до момента на възстановяване на радиовръзката. Така българските Военновъздушни сили гарантираха безопасността на полетите в района, както и на гражданите на земята.

"Оказването на помощ на самолет, търпящ бедствие, е неизменна част от една от мисиите на Военновъздушните сили – принос към националната сигурност в мирно време, както и от мисията Air Policing в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО", уточняват от военното ни министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Бай Чеп
    Скоро и самото излитане на български военен самолет, само по себе си ще бъде оповестявано от медиите като голямо събитие!
  • 6
    1
    русенец
    На снимката е друг фалкон (сокол), Фъ-16.:) Иначе цяло чудо е, че нашите пилотчета не са се блъснали в самолета, на който са му оказвали помощ и са успели да се отдалечат на такова огромно разстояние от летището си. Браво, орли!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари