Български и румънски организации се обявиха срещу строежа на ядрено хранилище до Дунав

0
Площадката Радиана е до българската АЕЦ "Козлодуй", на четири километра от река Дунав, до държавната граница с Румъния
Площадката Радиана е до българската АЕЦ "Козлодуй", на четири километра от река Дунав, до държавната граница с Румъния

8 български и румънски неправителствени организации с общо писмо предупреждават за сериозни проблеми с радиологичната безопасност на проекта за Национално хранилище за ниско и средно активни радиоактивни отпадъци на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Те искат да се спре финансирането на площадката.

Площадката Радиана е до българската АЕЦ "Козлодуй", на четири километра от река Дунав, до държавната граница с Румъния, пише News.bg.

Изграждането на хранилището е започнало в България със съдебно решение за предварително изпълнение, въпреки нарушенията на румънските процедури за обществени обсъждания. Това е станало според Конвенцията от Еспоо, въпреки неодобрението на българските и румънските граждани срещу проекта (95% против от гласувалите на местния референдум в Козлодуй и 15 300 протестни подписи, събрани в Крайова).

Екозащитниците предупреждават, че на тази площадка ще бъдат съхранявани не само ядрените отпадъци от затворените 1-4 блока на АЕЦ "Козлодуй", а и нови количества радиоактивни отпадъци от блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй". Там се предвижда да бъдат пазени и отпадъците от планираните нови два ядрени блока в АЕЦ "Белене" и нов блок 7 в АЕЦ "Козлодуй". Радиоактивните отпадъци от всички тези мощности и са включени в оценките за това хранилище в настоящия доклад за ОВОС.

Български и румънски експерти цитират заключението на независимите автори на Втория доклад за ОВОС на сайта "Радиана": "Дългоживущите радионуклиди ще се появят с радиация в биосферата след няколкостотин години", което е категорична предпоставка да спрете финансирането с парите на европейските данъкоплатци на напълно неподходящата площадка Радиана и да продължите финансирането, след като изберете друг обект, който е далеч от река Дунав и е с подходяща геоложка структура за дълбоко погребване, както препоръчва МААЕ - Виена за дългоживущи радиоактивни отпадъци", пише в доклада.

Екозащитници от двете страни се притесняват за това че радиоактивни отпадъци ще се съхраняват до река Дунав - върху близките подземни води и пясъчни почви. Десет са дългоживущите радионуклиди, някои от които имат период на полуразпад от няколкостотин хиляди и дори няколко десетки милиона години. Близо до площадката има подземни води, което е абсолютно неприемливо за всяко хранилище за заравяне на радиоактивни отпадъци за вечни времена, пишат българи и румънци.

"С парите на европейските данъкоплатци, вие предопределяте на това място - площадката Радиана, до държавната граница и брега на Дунав, само на 5 метра над сегашните подземни води и в тенденцията за измествате коритото на река Дунав на юг, когато е известно, че наличието на вода в хранилището причинява смърт в замърсените подземни води", гласи писмото, отправено до властите в двете страни.

Български и румънски експерти предупреждават, че на площадка Радиана е невъзможно заравяне на радиоактивните отпадъци дълбоко под земята, поради хидрогеоложките условия там. Не е препоръчително и съхраняването им само на повърхността, защото противоречи на препоръките на МААЕ-Виена. Това е радиоактивност, която ще излъчва в продължение на хиляди и милиони години на повече от една трета дългоживущи радионуклида от посочения инвентар, предупреждават от организациите.

Извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" и Националното хранилище за ниско и средно радиоактивни кратко и дългоживущи отпадъци е под надзора на Европейската банка за възстановяване и развитие. 70% от проекта се финансира от страни донори и се управлява от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Българските и румънските екоактивисти и експерти са обсъдили проблемите с радиологичната безопасност, свързани с националното хранилище на РАО на новостроящата се площадка на АЕЦ "Козлодуй" в Крайова. Те са анализирали документи и факти от обжалването на първия и втория доклад за ОВОС пред Върховния административен съд в България. След като първият доклад за ОВОС е напълно отхвърлен от съда, делото за обжалване на втория доклад за ОВОС на хранилището продължава пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Писмото е отправено до премиерите, министрите на вътрешните, финансовите и екологичните въпроси на двете страни. То е и до държавите донори в Програмата с парите на европейските данъкоплатци: Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Нидерландия, Испания, Швейцария, Обединеното Кралство и се администрират от Европейската Комисия.

Европейските адресати на този сигнал са председателят на Европейския парламент, председателят на Европейската комисия, Комисията по петициите към Европейския парламент, Европейската служба за борба с измамите (OLAF) и европейския прокурор Лаура Кьовеши.

Неправителствените организации от Румъния:

Asociația Civică pentru Viata, ACpV, Craiova - Председател проф. Луминита Симойу (ACpV участва в граждански акции в Крайова, Румъния, и събраха 15 300 подписа в референдум срещу радиоактивното хранилище "Радиана", 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" удължаване на срока за експлоатация на Редактор 5 и 6 противозаконно, неспазвайки Конвенцията от Еспоо.)

Pro Democratia Club Craiova - Президент Карла Стоица, Марсел Радуц Селище - експерт по комуникация C.R.O.N.O - Президент Лучиан Зулеану

Синдикат "Университетска солидарност", Университет Крайова - Президент Мугурел Попеску

Анда Симон - Специалист по комуникация

от България:

Национално движение "Екогласност" - Заместник-председател инженер-математик Петър Пенчев

Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" - Член на Обществения съвет инженер-математик Петър Пенчев

Фондация за околна среда и земеделие - Президент Албена Симеонова, член на Изпълнителния борд на Nuclear Transparancy Watch

Политическа партия "Зелено движение" (Български Зелени) Съпредседател Борислав Сандов, квалифициран експерт в Nuclear Transparency Watch

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари