Български и румънски архиереи осветиха новата църква към Басарбовския манастир

0

Български и румънски архиереи осветиха днес новоизградения храм "Свето Преображение Господне" към Басарбовския скален манастир край Русе.

Това съобщиха от Русенската митрополия.

Освещаването на храма, за чието довършване правителството на България е отпуснало средства, е извършено от Русенския митрополит Наум в съслужение с Величкия епископ Сионий, архиепископа на Томи Теодосий, архиепископа на Ръмник Варсануфий и епископа на Гюргево Амвросий, информира Дарик

В службата са участвали и игуменът на Бачковския манастир архим. Симон, представителите на Руската и Румънската православни църкви при Българската патриаршия - архим. Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря, архимандритите от Румънската църква Михаил и Теодор, архим. Атанасий от Българската църковна община в Атина. Молитвено участие е взел Видинският митрополит Дометиан.

На освещаването са присъствали и хората, потрудили се за изграждането и благоукрасяването на храма, християни от България и съседна Румъния. След службата е била отслужена и първата литургия.

Идеята за цялостната реконструкция и адаптация на манастира се заражда през есента на 2003 година. Тя включва строителство на нова църква, камбанария, две битови сгради и цялостно благоустрояване на манастирския двор. Първата копка за изграждането на храма е направена на 24 септември 2004 г., а същинските строителни работи започват три години по-късно. След дълъг застой, църквата вече е завършена.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари