Български авиоконструктор участва със свой проект на МАКС 2015

0
Младият конструктор ръководи смесен екип към Московския авиационен институт
Младият конструктор ръководи смесен екип към Московския авиационен институт Видео: БГНЕС

За България в самолетостроенето може да се каже, че даде лъч светлина в началото на 20 век, прати двама българи в Космоса - Георги Иванов и Александър Александров, спомогна космическото приборостроене, но остана в сянка в последните десетилетия. Тази нерадостна констатация, обаче, е на път да бъде опровергана.

На открития днес Международен авио-космически салон МАКС 2015 в руския град Жуковски в Подмосковието със собствена идея участва българинът Недислав Веселинов с проект за "Полет на летателни апарати в атмосферата на планети от Слънчевата система", предаде БГНЕС.

Младият конструктор ръководи смесен екип към Московския авиационен институт, в който е представен още един негов сънародник – физикът Стефан Вълков от БАН, и руските им колеги Алексей Сичов и Владислав Шишкин. Веселинов ще направи презентация на теоретичната разработка на авиоизложението, а групата авиоконструктори имат собствен щанд, където се веят българското и руското знаме в палатата за младежко иновативно творчество.

Недислав е на 30 г., завършил е физика в СУ "Св. Климент Охридски", другата година приключва второто си висше образование в Московския авиационен институт, специалност - самолетостроене и е първият българин, който учи там. В момента е водещ конструктор на проекта, работил е в конструкторското бюро на МАИ, днес е главен инженер в компания за хеликоптери и машиностроителна техника.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари