Българска следа в разкритията на "Уикилийкс"

0
Списък с IP адреси е качен на сайта на "Уикилийкс" в секцията "Трезор 7", в която се твърди, че ЦРУ е създало зловреден софтуер и е следило хиляди телефони
Списък с IP адреси е качен на сайта на "Уикилийкс" в секцията "Трезор 7", в която се твърди, че ЦРУ е създало зловреден софтуер и е следило хиляди телефони

Списък с IP адреси е качен на сайта на "Уикилийкс" в секцията "Трезор 7", в която се твърди, че ЦРУ е създало зловреден софтуер и е следило хиляди телефони и смарт-телевизори на обикновени потребители.

В списъка има хиляди IP адреси от целия свят и сред тях 150 от България, съобщава БНТ.

Българските IP адреси са на големи телекомуникационни компании, интернет-доставчици, банки, университети. Според "Уикилийкс", ЦРУ ги е използвало или е имало намерение да ги използва за следене и шпионаж.

В списъка фигурират IP адреси на най-големите интернет-доставчици в България, телекомуникационни компании, банки, университети. Според "Уикилийкс" и експерти, най-вероятно IP адресите на тези институции и фирми са били "зомбирани" - използвани за следене на трети компютри и устройства. Най-вероятно е фирмите и институциите в списъка да не са знаели, че в техните компютри са проникнали чрез зловреден софтуер и са използвани, или са били готови да бъдат използвани за следене и шпионаж на други хора, поясняват експертите.

Други експерти смятат, че компютрите, чиито IP адреси са в списъка, са използвани предимно за атаки към трети компютри или системи. Една от фирмите, чието IP е в списъка, намерен от нас, е "Лирекс" - компанията, която подаде заявление да достави машините за гласуване на предсрочните избори.

"Зомбирането" на компютрите най-често и не се засича, казват експертите. "Лирекс" имат своя теза - защо IP-то им е в списъка. Според тях, това е списък с потенциално интересни за службите на САЩ компании. Това, което прави впечатление в списъка, е, че в него попадат IP адресите на големи технологични гиганти в България, а не на обикновени потребители.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари