Българска музикантка почина в САЩ

0
Вместо цветя, семейството моли гостите да подкрепят изследванията за рак на яйчниците
Вместо цветя, семейството моли гостите да подкрепят изследванията за рак на яйчниците Видео: LAiTH ALATTAR

Българската музикантка Гинка Герова Ортега е почина на 29 септември, на 77-годишна възраст, пише детройтското издание ThomasMcAfee, цитирано от Марица.

В последните си дни тя е била заобиколена от семейството си, което включваше двете ѝ деца, внуци, брат, снаха, зет и отдаден съпруг от 52 години.

Гинка е родена на 18 март 1944 г. в Преслав, България, малка, до голяма степен земеделска общност под комунистическо управление. С музикални амбиции и неизменна подкрепа от родителите си, тя започва музикалното си обучение по пиано на седемгодишна възраст, като по-късно открива флейтата, която смята за своя „истински глас“. В тийнейджърските си години Гинка е приета в музикалната консерватория във Варна, България, който е красив град на Черно море, който привлича много туристи.

Поради щастлива поредица от събития, тя емигрира в Съединените щати през 1962 г. с родителите си, преподобния Георги Геров и Василка Герова, заедно с по-малкия си брат, Джийн. Те се преместили в Лорейн, Охайо и след това в Детройт, Мичиган.

Гинка притежава дипломи от Консерваторията в Оберлин, Държавния университет на Уейн и Музикалното училище в Университета на Мичиган. В Детройт Гинка среща любовта на живота си, Исус Ортега, за когото се омъжва през 1969 г. и те имат две деца, Ирена и Джулиан.

Като професионален музикант, Гинка свири по целия свят, включително САЩ, Испания, Франция, Италия, Япония, Китай, Мексико, Йордания, Финландия и Карнеги Хол в Ню Йорк.

Гинка е изключително активна в музикалната сфера, вярвайки, че музиката е универсалният език на любовта и трансцендентността. Тя свири за чуждестранни сановници, правителствени лидери и дори кралски личности. По-късно тя основава Международни концерти Música Viva и като художествен директор представлява местни и международни таланти с цел да празнува световната култура чрез музика. Тя е и основател на „Годишния Мичигански фестивал на флейта“ в Оркестърната зала, който събра над 1000 млади флейтисти от цял Мичиган, изпълняващи заедно със световноизвестни майстори на флейта, всеки от които показва свои собствени традиционни флейти от цял свят.

За страстното си лидерство и отдаденост на изкуствата в Мичиган и като член на Международния форум на жените, Ортега беше избрана за „една от най -влиятелните жени в Мичиган“ от списание Corp. Удостоена с титлата „Музикален посланик на Мичиган“ от губернатора, щата Мичиган и комисията по време на стогодишнината, тя представлява щата Мичиган с поредица концерти в цяла Япония, изпълняващи като „Дуото на Мичиган“.

Освен музикалния си принос, Гинка е всеотдайна съпруга и любяща майка и баба на четирима любими внуци. Освен съпруга си, тя има дъщеря, Ирена Терво и съпругът ѝ Уилям; син Джулиан Ортега и съпругата му Ан; четирима внуци, Йона, Мая, Сара и Маркъс; и нейният брат, Джийн Геров и съпругата му Мириам.

Тя се бори с рака на яйчниците в продължение на почти четири години и половина и през цялата си борба с болестта, никога не губи надежда. Сега тя се събира отново с майка си Василка Герова и баща си преподобния Георги Геров.

Гинка ще бъде запомнена с пламенния си дух, чувството си за приключения, любовта към природата, музиката и изкуството, безграничната енергия и приятелството с мнозина.

Вместо цветя, семейството моли гостите да подкрепят изследванията за рак на яйчниците с дарение във Фонда за изследване на рака на яйчниците на името на Гинка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари