Българска компания изобрети най-мощния слънчев колектор в света

5
Продуктът няма аналог и е разработен в Силистра
Продуктът няма аналог и е разработен в Силистра

Слънчев колектор, който е без аналог в света, изобрети българска компания.

Супермощното съоръжение е една от новостите на международното изложение “Есен 2018” в Пловдив. Той ще се превърне в сензация на деловия форум, предричат учени.

Колекторът произвежда топла вода, като абсорбира 30% повече енергия от слънцето в сравнение със съществуващите от този вид. Продуктът няма аналог и е изключително иновативен, твърдят експерти на фирмата изложител от Силистра – „Енерко България” ООД. 

По време на панаира всички те ще демонстрират актуалните тенденции в машиностроенето, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, строителството, минната, химическата и автомобилната промишленост.

Портативна хидромасажна вана пък е сред претендентите за златни медали. Тя ще бъде показана в изложбата “Стройтех”. Създателите на уникалния спа продукт го определят като “най-мобилния в света”. Ваната побира 3-4 човека, лесно се мести, транспортира и монтира. Тя е единствената, която може да работи без елзахранване, защото е снабдена със соларни панели. Ваната е американско производство.

За панаирно злато ще се бори и друго българско изобретение - електронна система с фискална памет за бензиностанции на самообслужване. Тя е първата, която връща ресто и приема ваучери.

Клиентът може да зарежда и да гледа през телефона си какво и колко литра е налял в резервоара, а после да плати с банкова или фирмена карта. “Тази система спестява разходи за персонал и ток”, изтъкват авторите на разработката. Тя ще бъде демонстрирана в изложбата “Аутотех”.

Сред широката гама от “умни” продукти и решения е и нова версия софтуер за електротехническо проектиране от водеща немска компания. Той вече е достъпен за Android и съвместим с други продукти от марката.

Новост в европейски мащаб е машина за изкърпване на асфалтова настилка. Тя е разработена на базата на иновативна технология, с чиято помощ се осъществяват качествени и нискобюджетни ремонтни дейности чрез запълване с рециклиран асфалт. Методът позволява да се обработя площ от 5-6 кв. м за един час.

Посетителите ще видят и водопропусклива настилка “Аква лайт”, подходяща за пешеходни зони и пътища с автомобилно натоварване. Тя позволява на дъждовната вода да се оттича, като елиминира първите 5 мм при всеки валеж, или 60 мм за един час. Според експерти тази настилка намалява риска от наводнения и облекчава натоварването на отводнителните системи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари