Българка в Италия: Локдаунът беше много стриктен

0
Лучия Велева разказва за живота по време на епидемия на Ботуша
Лучия Велева разказва за живота по време на епидемия на Ботуша Видео: NOVA

Близо 30 хиляди жертви - това е трагичната равносметка, която Италия прави на прага втория етап от епидемията, в който се подготвя да влезе утре.

Въпреки че беше първата европейска държава, която мина под карантина, страната все още отбелязва между 200 и 300 смъртни случая на ден. Сега отпуска мерките с надеждата да се върне към нормалния си начин на живот. След два месеца изолация, италианците ще могат отново да посетят близките си, да пътуват - макар и само в собствения си регион, да спортуват навън и да се разхождат в парка.

"Всички с голямо нетърпение очакваме понеделник, 4 май, защото много от мерките ще бъдат смекчени. За съжаление, в Италия локдауна беше много, много сериозен и стриктен", казва българката Лучия Велева, която от години живее на Ботуша, предава NOVA. Тя е съпруга на бившия италиански министър на културата Алберто Бонисоли и майка на две деца. Свикнали на интензивен социален живот, началото на изолацията и за четиримата била изключително трудна, споделя Лучия. И добавя, че духа на нацията изглежда наистина е несломим.

"Италианците действително са много социални хора. Те живеят заедно, заедно се радват, заедно тъгуват. Изразяват своите емоции много ясно. Не се срамуват от емоциите си, което е много добре, защото така помагат както на себе си, така и на останалите. В Италия почти няма жестове на отчаяние", казва още българката.

Лучия смята, че момента, в който италианците осъзнават, че здравната им система не може да се справи с пандемията, кара хората да станат отговорни. 

"Много е вероятно да променим начина си на живот, начина, по който пътуваме, по който ходим на културни мероприятия и се срещаме с познати. Със сигурност, има много поуки от тази ситуация", смята Лучия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари