Българка с трансплантиран бял дроб ще се състезава на Световното първенство по ски

0
Вижте историята на Ирен Дикова
Вижте историята на Ирен Дикова Видео: NOVA

Вижте историята на Ирен Дикова

Момиче, преминало през трансплантация на бял дроб, но завоювало медали на различни световни спортни състезания, ще представя България на предстоящото Световно първенство по ски и зимни спортове за хора с трансплантации.

Преди няколко години съдбата поднася на Ирен голямо предизвикателство. Белите ѝ дробове функционират едва на 30% и се налага трансплантация. „Моето най-голямо постижение е, когато стигна до хората. Когато им дам надежда и когато се обърнат към мен и ми кажат, че съм ги мотивирала. Че са започнали да живеят много по-здравословно, само защото са видели, че един човек - макар и с толкова сериозни проблеми, може да го прави”, споделя Ирен Дикова, предаде NOVA.

В продължение на година - до момента на операцията, се налага младата жена да ходи с кислородна машина. Малко след това печели почетното злато по тенис на Олимпийските игри за хора с трансплантирани бял дроб или сърце. Има купи и медали и от състезания по ски и бягане.

По пътя, който изминава, голяма подкрепа ѝ оказва нейният съпруг.

"Опитвам се всячески да я подкрепям. Тя е един от най-силните хора, които познавам. И е любовта на моя живот”, споделя Николай Димитров.

Той е най-голямата ми опора. Тази година на състезанията ще бъде и мой мениджър, тъй като нямаме отбор за зимните Световни игри за трансплантирани”, казва Ирен.

Състезанието ще се проведе в Италия през март, а подготовката текат усилено. „Нямам търпение. Ще участват хора с всякакви трансплантации, техни живи донори, роднини. Ще е много емоционално, защото ще срещнем хора от цял свят с нашите проблеми и емоции. Ще се радвам да се върна с медал”, не крие вълнението си младата жена.

Трансплантацията на Ирен е направена в Австрия, защото по думите ѝ у нас все още има редица трудности пред пациентите. „Смятам, че законът трябва да се промени. В Австрия и Германия, например, приживе човек може да даде съгласие всичките му органи да бъдат дарени след смъртта му”, твърди Ирен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари