Българка е начело на международна група за правата на човека

0
София Калинова е координатор на групата
София Калинова е координатор на групата Снимка: Петра Ганчева, Актуално

Една хубава новина дойде преди дни от Световната федерация на глухите (СФГ).

Ръководството ѝ с удоволствие съобщи имената на експертите, включени в Групата по правата на човека с акцент върху проблемите, засягащи жени, деца и младежи, КОДА, ЛГБТ+ лица и глухи хора с увреждания, пише Актуално.

Наред с други хора – координатор е София Калинова от България, а другите експертни членове са Джен Блайт, Австралия; Абигейл Горман, Великобритания и Тамон Хироши, Япония. Общата цел на тази експертна група е да съдейства за ежедневната работа чрез предоставяне на специфични експертизи, насоки и съвети, свързани с тяхната сфера на познание, като ще работят в съответствие със стратегията за 2020-2030 на СФГ.

За тези, които не знаят - София Калинова и брат ѝ Атанас са глухи близнаци. Учили са в масово училище и до дванадесети клас се справят с помощ от околните. София започва да се бори за правата на глухите още от ученичка. Когато е в 12-и клас ѝ забраняват да се яви на матура по английски език, защото един от елементите на изпита е слушане с разбиране.

София отказва да смени предмета си и успява да убеди МОН да положи изпита. Благодарение на нея всички глухи ученици вече могат да се явяват на матура по чужд език. Заради тази своя победа през 2015 г. София е отличена в категорията „Хуманитарно/доброволческо лидерство” като една от десетте най-изявени млади личности в света и наградата ѝ е връчена на специална церемония в Япония.

София е съосновател на Европейски студентски съюз на глухите и на Българския студентски съюз на глухите. Решава да специализира в най-старото юридическо училище в Ирландия, защото иска да стане първият глух адвокат и да може да пледира във висшите съдилища.

Избрана е за изпълнителен директор в Комисията за човешките права и равенството към Министерството на правосъдието на Ирландия и дистанционно работи за Съюза на глухите в България по политически и международни въпроси. Член е на Управителния съвет на Ирландския съюз на глухите и участва в междуведомствената работна група по изготвянето на проект на Закон за българския жестов език към Министерството на образованието на Република България.

През годините София проучва условията за образование за глухи студенти и заедно с колегата ѝ Тимъти Роуис от Белгия са автори на „Наръчник за глухи студенти в Европа”, в който е събрана информация за правата на глухите студенти. Книгата е издадена през 2017 г. със спонсорството на University College Dublin (UCD) – университетът, който тя завършва.

Младата българка определя като положително, че у нас през последните няколко години започна да се говори все повече за проблемите на глухите хора в образователната система, работата, както и за достъпа в политиката и медиите.

Изключително горди сме, че в толкова важно направление – „Правата на човека”, е избрана като координатор София Калинова! Пожелаваме ѝ да е все така успешна!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари