Българка, берачка на грозде в Италия: В България няма работа за младите

9
Христина Найденова получава по 70 евро за 7-часов работен ден
Христина Найденова получава по 70 евро за 7-часов работен ден Видео: NOVA

Христина Найденова получава по 70 евро за 7-часов работен ден

Все по-малко е търсенето и предлагането на сезонна работа в земеделието извън България. Основно се търсят хора за бране на плодове и зеленчуци през лятото. Към момента се набират желаещи за бране на ягоди във Франция.

Христина Найденова и семейството ѝ работят като сезонни работници в Италия от шест години. Берат грозде от август до декември, а през останалото време се грижат за лозята.

Първоначално сестра ми отиде и след това ни изтегли и нас, за да работим. Отидохме, защото в България няма работа за младите”, смята тя, предава NOVA.

В Италия им е подсигурена квартира с ток и вода. Работи се седем часа на ден. В събота си на работа ако желаеш, в неделя - задължително почиваш.

Сутринта в 6:30 часа ни взима бус за работа. На обяд, когато направим седем часа, се прибираме. След това не работим, защото е много топло в шатрите”, обясни Христина.

Според данните на европейския портал за професионална мобилност се търсят работници основно за Франция в сферата на лозарството, на зеленчукопроизводството и плодовете.

По данни на Агенцията по заетостта към момента те не предлагат програми за сезонна работа в чужбина. След COVID пандемията значително са намалели както предлагането, така и търсенето на сезонни работници в Европа.

В момента за работа на Христина в лозарския сектор в Италия се заплаща по 70 евро на ден, ако работи и в събота, дават 10 евро отгоре. За шест години като сезонен работник успяла и да спести и си купила две къщи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    неграмотен
    Вие, като сте много учени ,защо работите за 700/,800 лева.на месец без удръжките ,прости български народе които говорят чалгарски
  • -1
    6
    Дедо Ташко
    Ти работиш за 10 евро на час.За теб са добри пари но италианците зад гърба ти си смеят че са намерили балък да им бачка за тези пари
  • -7
    5
    хехе
    Има, aма за който е учил. За берач на грозде - трудно.
  • 25
    4
    Българин
    България има работа но никой работодател не плащат нормално ако има начин да му работиш за без пари N
  • 9
    3
    Надраген
    Добре, български език - не може да говори, образование - няма, е как да стане? Има работа в България за младите и още как, но поне се иска владеене на български език. А къща за пет хиляди не е къща.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари