България влиза по въздух и вода в Шенген на 31 март

0
Сделката е оформена след преговорите на България и Румъния с Австрия
Сделката е оформена след преговорите на България и Румъния с Австрия

Сделката е оформена след преговорите на България и Румъния с Австрия

Румъния и България ще се присъединят към Шенген по въздух и море на 31 март 2024 г., съобщи румънският в. "Адевърул", позовавайки се на правителствени източници. Сделката е оформена след преговорите на двете страни с Австрия. След два дни предстои гласуване за потвърждаване на сделката в Комитета на постоянните представители към Европейския съюз, съставен от ръководителите на дипломатическите мисии в Брюксел.

"Нехамер (австрийският канцлер) вече няма за какво да се хване, за да дискриминира румънците и да ги унижава на опашките пред митниците", заяви в публикация във Facebook румънският евродепутат Влад Георге, цитиран от вестник "СЕГА".

Евродепутатът Виктор Негреску обясни пред "Адевърул" и защо преговорите отнемат толкова много време. "В Австрия понякога в този диалог документът трябва да бъде утвърден на най-високо ниво, а това отнема доста време, за да се финализират преговорите", каза евродепутатът.

В случай на двуетапно присъединяване един от сценариите е Румъния да бъде отделена от България след включването ѝ в Шенген с въздушни и морски граници, твърди "Адевърул".

"Документът, който предстои да бъде подписан, ще вземе предвид и степента на индивидуално изпълнение на всяка страна в този процес, т.е. Румъния и България влизат в Шенгенското пространство по въздух и море, влизат във всички шенгенски механизми - обмен на данни, информация, упълномощен персонал и т.н.. Влизането в сухопътния Шенген ще зависи от усилията на всяка държава. В случая с Румъния нашите граници днес са много сигурни, както и в случая с България, но очевидно, след като има граница с Турция, това вероятно ще изисква допълнителен анализ", добави евродепутатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Трийсет и четири години стигат
    Ще влезем, на марта в сряда! Предателската коалиция пп-дпс-гроб ще закопае държавата ако не ги изметем!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари