България в окото на бурята: Каква е ситуацията към момента?

0
Усложнена остава обстановката в някои райони на страната след обилните валежи
Усложнена остава обстановката в някои райони на страната след обилните валежи Снимка: Община Берковица

Усложнена остава обстановката в някои райони на страната след обилните валежи

На близо 70 сигнала за завирявания и наводнения реагираха от сутринта аварийните екипи на Столичната община и пожарната след силните дъждове в София, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. По голямата част от тях са за наводнени мазета, гаражи, приземни етажи, паднали клони и дървета, предава БТА.

Екипите на Столичната община работиха по отстраняването на наноси и разчистване в кварталите „Симеоново“, „Драгалевци“, както и в с. Желява и Бухово. Продължава дейността на аварийните екипи. Между 40 и 70 литра на кв. м е падналият дъжд до полунощ в различните райони на София по данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Следобед бе обявено частично бедствено положение във врачанското село Лиляче. Проливният дъжд е наводнил къщи и пътни артерии в селото. На място е Кризисният щаб на Община Враца, пет пожарни отводняват, има екипи и на общинското дружество "Благоустройство и комунално стопанство" и представители на Община Враца, казаха от общинската администрация. Все още размерът на щетите не е ясен, повече информация ще има през следващите часове. На този етап не се съобщава за пострадали хора в селото, уточниха от Община Враца.

Силният дъжд стана причина да прелее малък язовир край Криводол. В цех под него са блокирани трима души, съобщи за БТА дежурният от „Общински съвет за сигурност“.

Критична е ситуацията във видинската община Ружинци след проливните дъждове. Пропаднал е участък от пътя, свързващ видинското село Черно поле с общинския център Ружинци и главен път Е-79. Пропадането на насипа е с размери четири-пет метра на широчина и десетина метра на дължина. Това каза кметът на община Ружинци Александър Александров. Този участък от пътя се рехабилитира в момента и се предприемат действия за бързото му възстановяване. Част от пътя е отнесена от воден стълб достигнал четири-пет метра и така подходът към селото откъм главен път Е-79 от Ружинци е затворен.

Бедственото положение в община Георги Дамяново, което беше обявено при поройните дъждове на 12 юни, вече е отменено, но отводняването на къщи в село Гаврил Геново продължава, съобщи кметът на общината Нина Петкова. Валежите не спират вече два месеца и половина и земята е толкова напоена с вода, че не може да поеме повече и дори най-малкият дъжд завирява дворове, пълни мазета и приземни етажи в ниските части на селищата от общината, посочи Петкова.

Близо 100 военнослужещи от Сухопътните войски с 15 единици тежка и специализирана техника и днес помагаха за възстановяване на Берковица от пораженията, нанесени от проливните дъждове. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

С хидропомпи на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ от Монтана се понижават нивата на язовир „Клисурица“ до село Клисурица в община Монтана и на язовир „Смирненски“ до село Смирненски в община Брусарци. От двата водоема се изпомпва вода, за да не прелеят и за момента няма такава опасност.

В село Боровци в община Берковица се отводняват три къщи, които се намират до отводнителен канал. От дъжда през нощта въпросният канал е повишил значително нивото си и е започнал да пълни с вода мазета и дворове на къщи в близост до него. Един трудноподвижен човек от тези къщи е преместен от първия етаж на дома си на втория, за да се избегне опасността от заливане на етажа.

Поройните дъждове затвориха за движение в двете посоки главен път Е-79 в района на Димово. Водата около 15:30 часа заля моста над река Арчарица. Проливният дъжд, който се изсипа за близо час, рязко покачи и нивото на реката, каза за БТА кметът на общината Светослав Славчев. Около 17:00 ч. дъждът спря и водата започна да се оттича, нанесени са сериозни материални щети, допълни кметът. Пораженията са големи както за хората, така и за инфраструктурата. Изкъртени са огромни късове асфалт, тротоари, но тепърва ще установяваме щетите. Вече започнахме отводняването на наводнените дворове и къщи, за щастие нямаме пострадали хора, каза още Славчев.

Преустановено е движението на влакове в междугарието Орешец – Димово заради паднала скална маса върху жп линията в резултат на обилните валежи. Това съобщиха от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Прекъснато е и електрозахранването в контактната мрежа.

Продължава и наблюдението на нивата на реките и язовирите на територията на Столичната община. Контролирано се изпускат общинските язовири „Панчарево“ и „Огняново“. Към момента речните корита са проводими и няма опасност от разливи, съобщиха от общината.

Обемът на язовир „Студена“ към днешна дата е 24 193 000 кубични метра, съобщиха от ръководството на "ВиК" Перник. Оттам заявиха, че за да не се стигне до допълнително увеличение в нивото на река Струма и преливане на коритото ѝ, не се предвижда изпускането на по-голяма част от водните маси на язовирното съоръжение. „Студена“ има достатъчен свободен обем и може да поеме очакваните интензивни притоци вследствие на дъждовете в следващите дни, уверяват от дружеството. Към момента се изпускат около 1500 литра в секунда, което е повишило нивото на реката от пет на 15 сантиметра, в зависимост от широчината ѝ в отделните участъци.

С хидропомпи на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ от Монтана се понижават нивата на язовир „Клисурица“ до село Клисурица в община Монтана и на язовир „Смирненски“ до село Смирненски в община Брусарци. От двата водоема се изпомпва вода, за да не прелеят и за момента няма такава опасност.

Какви мерки ще предприеме държавата?

Активирано е действието на оперативните звена в четирите басейнови дирекции до преминаване на опасните метеорологични явления, със заповед на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Оперативните звена се активират като превантивна мярка за осигуряване безопасността на хората и стопанските обекти при предупреждения от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за значителни валежи и се привеждат в 24-часов режим на работа до преминаване на опасните метеорологични явления. Директорите на четирите басейнови дирекции привеждат в състояние на повишено внимание всекидневното проследяване на обстановката в контролираните от тях територии, на състоянието на водите и водните обекти и най-малко два пъти дневно изпращат в Националния координационен център към МОСВ обобщена информация.

От Министерството на земеделието и храните съобщиха, че във връзка с усложнената метеорологична обстановка, служителите от всички клонове на „Напоителни системи“ ЕАД извършват постоянен контрол и наблюдение на язовирните съоръжения , корекции на реки и предпазни диги, стопанисвани от Дружеството. Към момента язовирите разполагат с необходимите свободни обеми за поемане на водни маси и се спазват определените контролни обеми. Предприети са всички възможни действия с цел превенция от наводнения, като е осигурено и денонощно наблюдение на обектите.

В кулоарите на Народното събрание днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков заяви, че държавата е в готовност да помогне и за аварийни ремонти в рамките на населените места, засегнати от наводненията.

Междувременно, с решение на Министерския съвет, Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси" ще предостави 135 000 литра бутилирана вода за питейни нужди с цел подпомагане на нуждаещите се граждани, съобщиха от агенцията.

В събота министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова ще посети засегнатите от наводненията общини Берковица и Етрополе, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за утре отново са в сила предупреждения за опасно време. Жълт код за валежи е обявен за областите Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали. Оранжев код е в сила за Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София – град, София – област, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и Перник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари