България ще внесе части за АЕЦ „Козлодуй“ от Русия

2
Вносът на резервни части е от критично значение за сигурността на електроцентралата
Вносът на резервни части е от критично значение за сигурността на електроцентралата Снимка: АЕЦ „Козлодуй”

Вносът на резервни части е от критично значение за сигурността на електроцентралата

Министерският съвет одобри дерогация от санкциите на Европа, които забраняват внос на определени части, материали и услуги във връзка с войната в Украйна, одобри дерогация АЕЦ „Козлодуй“ да може да закупи необходимите ни материали, резервни части и услуги, така че да обезпечим нормално извършването на планираните годишни ремонти и експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов, пише БГНЕС.

Това е от критично значение за сигурността на електроцентралата, става въпрос за материали, услуги и части, за които все още не сме намерили алтернативни доставчици, като продължаваме процеса по подбор на нови контрагенти, така че в дългосрочен план да имаме абсолютна сигурност. Другото направление, в което работим е презапасяване с тези материали и части, за които все още не можем да намерим алтернативни доставки, така че отново да обезпечим за следващите години безпрепятствената работа на АЕЦ „Козлодуй“ и по този начин енергийната сигурност на страната, добави Христов.

Европейският съюз не успя да постигне съгласие по отношение на налагането на санкции, които да засегнат руската ядрена енергетика. Три държави - България, Унгария и Франция се обявиха против въвеждане на санкции, като посочиха, че са зависими от доставките на ядрено гориво от Русия. Въпреки това, възможно е тази част от десетия пакет санкции да бъде обсъждана отново в бъдещи решения срещу Москва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    111
    ААА,Че как така!?! Голямо престърление ще извършим
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари