България ще отбележи Деня на Ботев с военни почести

0
Представителни военни подразделения от Българската армия ще участват в ритуалите за тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета
Представителни военни подразделения от Българската армия ще участват в ритуалите за тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета Снимка: БГНЕС

Тържествена заря-проверка ще има в няколко града

Представителни военни подразделения от Българската армия ще участват в ритуалите за тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета и ще отдадат воински почести в памет на загиналите за свободата и независимостта на България, съобщиха от Министерство на отбраната.

На 1 юни от 21.00 ч. в гр. Калофер военнослужещи и военният духов оркестър от състава на 61-а механизирана бригада – Карлово ще участват в тържествената проверка (заря), с която ще бъде отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Тържествена проверка (заря) в памет на великия български поет и революционер и на загиналите за свободата и независимостта на България ще се проведе и в градовете Враца (от 21 ч.) и Хасково (от 21.00 ч.) с участието на военнослужещи от 10-и механизиран батальон-Враца, Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски и представителни части от 31-и механизиран батальон - Хасково. На тържествения ритуал в гр. Враца ще присъства началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

На 2 юни (четвъртък) Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отбелязан с тържествена проверка (заря) в градовете Елин Пелин (от 19.00 ч.), Казанлък (от 21.00 ч.), Павел баня (от 21.00 ч.) и в с. Скравена, община Ботевград (от 21.00 ч.). В ритуалите ще участват военнослужещи от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологична защита и екология – Мусачево, 61-а механизирана бригада – Карлово, 10-и механизиран батальон – Враца, военният духов оркестър на 61-а механизирана бригада и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.

С военни ритуали по поднасяне на венци и цветя военнослужещите от Сухопътни войски ще отбележат годишнината от гибелта на Христо Ботев и ще отдадат воински почести в памет на загиналите за Родината в градовете Стара Загора, Хасково, Плевен, Димитровград, Калофер, Асеновград, Белене, Свищов, Смолян, Шумен, Благоевград, Сливен, Горна Оряховица, Русе и в с. Ценово - община Чирпан.

Във всенародното поклонение на връх „Околчица“ от 11.00 ч. ще се включат военнослужещи от 10-и механизиран батальон-Враца.

В паметния ден от 10.30 ч. представителни части на Военновъздушните сили и на Съвместното командване на специалните операции ще отдадат воински почести пред паметника на Христо Ботев в градската градина „Цар Симеон“ в гр. Пловдив.

Военнослужещи от Военноморските сили ще положат венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в „Алеята на възрожденската памет“ в Морската градина (от10.00 ч.) в гр. Варна. В тържествения ритуал ще участват почетен караул от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Представителният духов оркестър на ВМС и командирите на военни формирования от гарнизона.

Военни почести в памет на великия поет и революционер ще отдадат и военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби в гр. Бургас. Те ще положат венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в Морската градина (от 11.00 ч.). В тържествения ритуал ще участват командирите на военни формирования от гарнизона.

В София (11.30 ч.) пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина Националната гвардейска част ще участва в тържествена церемония в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. От 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари