България ще опита да купи научно-изследователски кораб

0
Томислав Дончев смята, че науката трябва да се комерсиализира
Томислав Дончев смята, че науката трябва да се комерсиализира Снимка: БГНЕС

Ще положа усилия, преговаряйки с Европейската комисия, да подпомогнем закупуването на научно-изследователски кораб с европейски пари.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Дарик радио. Той каза че идеята страната ни да има подобен плавателен съд е добра и подкрепи идеята на проф Христо Пимпирев, който малко по-рано в същото предаване даде тази идея.

„Считам, че е добра идея. Не само за целите на науката. Не може една държава да е голяма, и не става въпрос за територия или население, а в преносен смисъл, ако не се опита да мисли в глобални категории“, коментира Дончев. Той напомни, че парите за България в новия бюджет на Европейския съюз са с 8% повече спрямо сегашния програмен период, а по-голямата част от тях ще са за наука, иновации и комерсиализация на научните продукти.

Томислав Дончев обеща до седмици да разговаря с проф. Пимпирев и да разбере в детайли от какво точно има нужда изследователската ни експедиция и добави, че ще се радва да се правят проучвания не само на Антарктида, но и в Черно море.

Вицепремиерът коментира и ситуацията с електронното управление в България, като посочи, че са свършени много неща досега, но все още има един голям проблем – манталитета на администрацията. „Много неща бяха свършени по отношение на електронния обмен между администрациите, хиляди мерки и режими са в процес на промяна, включително и чрез смяна на законодателството. Най-голямата задача е друга – да сменим манталитета на администрацията. В много от случаите този манталитет е на нивото на обществените нрави от средата на 80-те години, когато чиновникът по дефиниция беше началникът на този, който стои от другата страна на гишето. А трябва да е обратното“, каза Томислав Дончев.

Той коментира и решението на правителството от петък да се спре на изтребителите F-16 Block 70, които да бъдат закупени от американската корпорация Lockheed Martin. „Българското правителство не работи под натиск“, подчерта Дончев, в отговор на тезата, че изборът на F-16 е взет малко след посещението на зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан в София и последвалия телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

„Ние не можем да укорим никоя от страните в тази процедура, че всеки си хвали стоката. Това е напълно нормално. Всяка от страните използваше различни технологии да убеди не само тези, които вземат решение, включително и българската общественост, кой изтребител е по-добър от другия. Но в крайна сметка решението се взема от въпросната комисия в Министерството на отбраната, в която присъстват професионални представители на армията – хора, които ще ползват тази нова придобивка“, каза Томислав Дончев.

Според него думата на 2018 г. е трансформация. „Един нов век никога не започва на календарната дата – истинският профил на 21 век се очертава едва сега и се боя, че масово световните лидери тепърва ще се сблъскат с новите реалности“, коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари