България ще намери нов дом за 14 мечки в европейски зоопаркове

0

България ще намери нов дом за 14 мечки в европейски зоопаркове и специални мечи паркове. Животните са отглеждани за ловни цели в стопанство Кормисош. Отглеждането на мечките изисква ресурси и условия, които в Държавно ловно стопанство Кормисош е все по-трудно да бъдат осигурени. През 2013 г. три от мечките бяха преместени в Холандия при по-добри условия. Предстои преместването на още 4 животни в Белгия и Холандия. Специалистите от Сдружение за дива природа "Балкани"  помагат в процеса на преместване на мечките.

Животните са били затворени във вивариум в Държавно ловно стопанство „Кормисош”. Мечките от години обитават тесните бетонни клетки в стопанството, което в миналото е развъждало мечките в тази част на Родопите, и не могат да бъдат пуснати на свобода, тъй като са свикнали с хора и биха били опасни за околните села. Стопанството не може да ги храни пълноценно, тъй като издръжката им е скъпа.

Експерти от Министерство на околната среда и водите  са водили представители на международни природозащитни организации на място в „Кормисош", които са се ангажирали да съдействат за намирането на нов дом на животните.

Четири мечки от Държавно ловно стопанство „Кормисош” вече са изпратени в Холандия и Белгия. Две от мечките в Холандия ще живеят в спасителния център на холандската фондация „Алертис”, който се намира в зоопарк.  Другите две, които са отведени в Белгия, също живеят в зоопарк, който е отворен тип и е в гора, заграден с висока ограда..

Още една мечка от вивариум „Кормисош“, отпътува за Парк за кафяви мечки „Gnadenhof für Bären“, Германия.. Новият дом на животното е намерен по инициатива на Министерство на околната среда и водите и Държавно ловно стопанство „Кормисош" - Лъки, със съдействието на „Gnadenhof für Bären“, Германия и Сдружение за дива природа "Балкани". Мечката бе упоена от експерти на СДП „Балкани“ и поставена в специализирана кола за транспорт. За периода май 2013 – октомври 2014 г. са намерени подходящи места за 10 от общо 14 мечки във вивариума. Остават още 4 мечки, за които Министерство на околната среда и водите ще продължи да търси възможности за настаняване в подходящи условия. 

Министерство на околната среда и водите работи по инициатива всички диви животни, отглеждани в неподходящи условия в неволя,  да бъдат настанени в близка до природната среда. В това число влизат и мечките, отглеждани в Държавно ловно стопанство Кормисош. Сдружение за дива природа БАЛКАНИ и холандската фондация АЛЕРТИС активно съдействат за намирането на нов дом за четириногите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари