България потъва в мърша! Екарисажите спират работа!

0

Страната остава без екарисажи от 1 ноември. За тази опасност предупреди директорът на Агенцията за безопасност на храните Пламен Моллов. Причината е, че държавата не е плащала вече почти година на инсталациите, в които се изгарят умрели животни. 

У нас има два действащи екарисажа - в Шумен и Варна. Земеделското министерство им дължи близо 10 милиона лева. 

Ако те затворят врати, вероятността от разпространение на зарази ще се увеличи, особено при масовите случаи на болестта син език. 

Алтернативен вариант е единствено погребването на животните, но за това страната ни ще бъде санкционирана от Европа.

„В бюджета на Министерството на земеделието и храните няма заложени целеви средства от 10 млн. лв., които да бъдат отпуснати на Българската агенция по безопасност на храните, за да може тя да се разплати с екарисажите”. Това отвърнаха от МЗХ.

„Заради усложнената епизоотична обстановка в страната през тази година, свързана с разпространението на заболяването „син език“, за което не бяха взети превантивни мерки още през пролетта и началото на лятото на 2014 г., разходите, които агенцията трябваше да извърши за обезпечаване на тези дейности, нараснаха значително. В тази връзка бяха проведени и разговори с ръководството на БАБХ, като в резултат на това МЗХ е заложило във внесената в парламента актуализация на бюджета за 2014 г. средства за обезпечаване на разходите на агенцията, свързани с дейността на екарисажите”, допълват от министерството. 

Точно преди четири години екарисажите отново спряха, заради задължения на държавата към двете фирми. Ръководителят на екарисажа в Шумен Мирослав Александров отказа да коментира колко им дължи държавата, но според осведомени общата сумата е била около 3.5-4 милиона лева.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари